Vôňa minulosti: Neskutočné a fascinujúce. Takéto povolania dnes už ťažko nájdeme

NETKY.SK • 22 September 2022, 13:00 • 2 min
Vôňa minulosti: Neskutočné a fascinujúce. Takéto povolania dnes už ťažko nájdeme

Keď sa trošičku zahľadíme späť, otočíme sa do minulosti a všeličo sa podozvedáme, nielenže sa naučíme, čo by sme sa inak nenaučili, ale občas budeme a sme aj v nemom úžase, lebo sa nám ťažko verí, že kedysi to mohlo byť až také iné.

slovakia

left justify in out

V dávnejších časoch mali k dispozícii iné veci, zápasili s inými problémami, no dobre, možno aj rovnakými ako my, ale aj inými a aj práce bývali odlišnejšie. Živiť sa nejako ľudia museli, a tak robili to, čo im vtedajšie časy dovolili a čo bolo aj potrebné, lebo či sa nám to zdá alebo nie, naozaj by sa bez niektorých, dnes už aj smiešne znejúcich, povolaní nezaobišli. A že ponuka bývala pestrá, ach, radšej ani nebudem hovoriť.

 

Trúchlič

 

Povedali by ste si, že na pohreboch je plaču tak či tak veľa, veď sa oplakáva niečí príbuzný, priateľ či známy, ale kedysi sa platilo ženám, aby sa na smútočnom obrade zúčastnili a revali, čo im len hrdlo stačilo. Ich úlohou bolo plakať tak, ako by plakali skutoční trúchliaci a tieto dámy sa tešili naozaj veľkej obľube.

 

Budík

 

Keď sa niektorí chceli zobudiť v určitom čase a báli sa, aby nespali pridlho, povolali na pomoc budičov, ktorí s radosťou za poplatok vykonali, čo bolo treba. Stávali pred oknami svojich zamestnávateľov a s obuškami trieskali, aby sa páni či panie naozaj prebudili. Neodišli, až kým sa okná neotvorili, čo bolo znamenie, že si robotu odviedli dobre a môžu ísť po ďalších chodníčkoch.

 

Vyháňači

 

Na nedeľnej bohoslužbe sa zúčastňovalo veľa veriacich, kostoly boli preplnené a kto nechodil a nepočúval kázeň, často upadal do nemilosti. Nie však o tom som chcela písať, skôr o tom, že kým kňaz rozprával, nikto nestrpel vyrušenie. A vyrušovalo sa viac ako dosť, lebo do kostolov zvykli vbehnúť psy a tie štekaním a inými zvukmi vyvolávali rozruch. A vtedy sa iniciatívy ujali vyháňači, ktorí psov popohnali preč a dopriali tak kresťanom príjemný priebeh nedele.

 

Lovci

 

Potkany, myši, pijavice, ale aj iní votrelci sa vtierali do miest, a to najmä v období stredoveku. Skoro sa zdalo, že sú všade, a keďže to nebolo dvakrát vítané, oslovili sa lovci, ktorí dostávali plácu za to, že chytali a zbavovali ľudí otravných narušiteľov súkromia.

 

Sprevádzač

 

To by len bolo, keby kráľovné šli na toalety osamote, také niečo sa veru nesmelo stať. Aby sa neslýchanosti zabránilo, existovali sprevádzači, ktorí sa od kráľovien nepohli ani vo chvíli takej ošemetnej a dohliadali na to, aby bolo všetko na poriadku.

 

Dohadzovač

 

Pre dohadzovačov sa stalo priam poslaním dohadovať sobáše, vyberať nevestám ženíchov a ženíchom nevesty. Lásku spájali uvážlivo, ale pri výbere im poslúžil vlastný vkus, takže tí, čo ich oslovili, sa museli spoliehať na cudzí úsudok. Možno aj dnes sú dajakí dohadzovači, len majú smolu, že svoje rady musia núkať zadarmo. Čo už, raz snáď opäť zasvieti slnko aj pre nich, veď ktovie, aké zamestnania sa ešte vyskytnú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies