Matovič sa mal koaličným partnerom vyhrážať povalením vlády, ak nepodporia jeho návrh prezentovaný na Facebooku

NETKY.SK • 19 Január 2021, 08:19 • 2 min
Matovič sa mal koaličným partnerom vyhrážať povalením vlády, ak nepodporia jeho návrh prezentovaný na Facebooku

BRATISLAVA – Premiér Igor Matovič mal vydierať koaličných poslancov. Ak nepodporia jeho návrh o sankcionovaní zdravotníckych zariadení, ktoré zaočkujú ľudí mimo oficiálnych zoznamov, povalí vládu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom poslanec za stranu SaS Peter Cmorej vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook. V aktuálnej epidemiologickej situácii, kedy treba rýchlo reagovať, sa tak množstvo zákonov schvaľuje v zrýchlenom konaní.

 

Nebolo by na tom pravdepodobne nič zvláštne, keby sa takýmto spôsobom neschvaľovala väčšina zákonov, teda aj tých, ktoré sa pandémie netýkajú. Nie je pritom žiadnym tajomstvom, že to neprekáža iba opozícii, kritika sa začína ozývať aj z radov koaličných poslancov.

 

Súvisiaci článok: Porušenie pravidiel očkovania sa bude sankciovať

 

Buď alebo!

Tento krát sa ozval poslanec zo SaSky Peter Cmorej, ktorému sa nepozdával nápad Igora Matoviča o pokutovaní zdravotníckych zariadení, ktoré zaočkujú iné osoby, ako je momentálne stanovené.

 

 

Teda zdravotníkov, lekárov, pracovníkov kritickej infraštruktúry alebo zamestnancov v domovoch sociálnych služieb.

 

S myšlienkou rozdávania sankcií prišiel premiér v čase, kedy sa prevalil škandál okolo bývalej tenistky Dominiky Cibuľkovej, ktorej bola prednostne poskytnutá vakcína, pričom nespadá ani do jednej z vyššie spomenutej kategórie.

 

 

„Zákony meníme podľa toho, čo si Matovič vymyslí na Facebooku,“ napísal Cmorej. „Kolega Marián Viskupič to už povedal na plné ústa v rozhovore, takže áno, Matovič sa nám vyhrážal pádom vlády, ak nesplníme to, čo napísal na facebooku. Buď bude pokuta pre zdravotnícke zariadenia alebo nebude vláda, mali sme si vybrať,“ doplnil poslanec NR SR.

 

Poslanec sa tiež domnieva, že takýto prístup je demotivujúcidehonestujúci pre každého zdravotníka, ktorý robí čo môže.

 

Takéto rozhodnutie môže podľa Cmoreja spôsobiť zbytočné plytvanie očkovacími látkami, ktoré aj tak budú musieť skončiť v koši, čo v konečnom dôsledku spôsobí spomalenie očkovacieho procesu. 

 

Prečítajte si tiež: Nepodarilo sa vám prihlásiť na skríningové testovanie? Budete si musieť vystáť dlhé rady pred MOMkami

 

Schvaľovanie v super rýchlom konaní

„Podmienky na skrátené konanie neboli splnené ani len omylom. Nesúhlas vyjadrili v rozprave poslanci z každej koaličnej strany. Ale nie, premiér to oznámil na Facebooku, a tak si to tam minister zdravotníctva odsedel ako kôpka nešťastia. A OĽAŇÁCI pre istou ani neprišli na zdravotnícky výbor, aby im to odtiaľ Janka nemohla vyhodiť ešte na výbore,“ skonštatoval Cmorej.

 

Dodal, že v predloženom zákone pritom poslanci nenašli žiadne novinky, o ktorých by sa nevedelo už minimálne od začiatku novembra, kedy sa začalo plošne testovať.

 

img

 

„Od vtedy prebehli štyri schôdze, ale nie, my musíme zmenu 7 zákonov dostať na stôl v super rýchlom skrátenom konaní, hodinu pred začiatkom schôdze, ktorá ani len nebola riadne zvolaná, lebo na ňu neprišla pozvánka,“ opísal rozhorčený poslanec v príspevky.

 

„Ozaj, neviete niekto ako sa má Štefan Holý? Lebo on má ako vicepremiér pre legislatívu na starosti čistotu legislatívneho procesu. Vlastne on to oficiálne predkladal, tak pardón, nič som sa nepýtal,“ podotkol Cmorej.

 

Tiež ozrejmil, že približne 15 minút pred samotným hlasovaním pridali k súboru zákonov aj ďalšiu, ôsmu legislatívnu zmenu o Vyšších územných celkoch, ktorým sa umožní zvolávať krízové štáby.

 

img

 

„Hoci to mohli aj bez zákona, ale viete, keď už je to skrátené konanie, tak jedným ukážkovým prílepkom si snáď nenecháme pokaziť náladu. A keďže pani poslankyňa Kavecká prečítala pozmeňovák na prvý pokus nesprávne, tak sme si túto trápnosť vypočuli dokonca dva krát,“ okomentoval poslanec.

 

„Takže pred najhlúpejším pádom vlády v dejinách, v núdzovom stave, na vrchole pandémie, sme si vybrali vládu a hlúpy zákon na najabsurdnejšej schôdzi, akú si len dokážete predstaviť. A opozícia bola ticho, lebo sa ani len neunúvala prísť do parlamentu. Keby sa to stalo v opačnom garde, tak tam okupujeme rečnícky stolík minimálne dva dni, že čo si to dovoľujú,“ uzavrel Cmorej.

 

Mohlo by vás zaujímať: Pellegrini pripravuje petičný výbor pre referendum o predčasných voľbách

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies