Poslúchali ste celý rok? Tak, šup, vyčistiť čižmy, bude chodiť Mikuláš!

NETKY.SK • 5 December 2018, 11:12 • 2 min
Poslúchali ste celý rok? Tak, šup, vyčistiť čižmy, bude chodiť Mikuláš!

Dnešná noc bude magická, Mikuláš sa chystá roznášať svoje darčeky.

slovakia

left justify in out

Deň svätého Mikuláša milujú najmä deti. Na oknách či v topánkach sa im objavia balíčky plné sladkostí, ovocia i orieškov. V niektorých prípadoch sa tu ale nájde aj zemiak, cibuľa a uhlie. Všetko závisí od toho, ako ste sa po celý rok správali!

 

Svätý Mikuláš sa oslavuje 6. 12., avšak do domácností zavíta už v predvečer svojho dňa, respektíve počas noci, aby deti prekvapil hneď ráno. Kto ale Mikuláš vlastne bol?

 

Svätý Mikuláš bol biskup, ktorý sa narodil okolo roku 280-286 v Patare na južnom pobreží Malej Ázie. Pochádzal z dobre situovanej rodiny, ktorá mu zabezpečila kvalitnú výchovu a vzdelanie. Neskôr sa proti vôli svojho otca stal diakonom a kňazom, hoci mal byť vojakom. Pôsobil na juhu Turecka v meste Myra.

 

Rodičia mu zomreli, keď bol mladý a zanechali mu majetok, s akým mohol bez problémov prežiť život v hojnosti. On s ním ale naložil inak. Rozdal ho chudobným.

 

Mikuláša prezývali otcom sirôt, vdov a chudobných. Celý svoj život zasvätil dobročinnosti, staral sa aj o chorých. Hovorí sa, že pomohol trom chudobným sestrám a zachránil ich pred životom v otroctve alebo v nevestinci. Ženy sa nemohli vydať, pretože nemali na veno. Mikuláš postupne každej z nich počas noci dal na okno mešec plný mincí, čím ich vykúpil a oni sa vďaka tomu mohli vydať.

 

Na počesť tohto veľkého človeka sa v noci z 5. na 6. decembra obdarúvame aj my. Tento sviatok by mal niesť posolstvo „daruj bez toho, aby si očakával, že budeš obdarovaný“. Láska je totiž nezištná.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies