Prezidentka Čaputová pri príležitosti Dňa Zeme apelovala na znečistené ovzdušie

NETKY.SK • 22 Apríl 2020, 16:38 • 2 min
Prezidentka Čaputová pri príležitosti Dňa Zeme apelovala na znečistené ovzdušie

BRATISLAVA - Znečistené ovzdušie vedie na Slovensku ročne k vyše päťtisíc predčasným úmrtiam a tiež k zvýšenému nárastu úmrtnosti na ochorenie Covid-19. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom videu na sociálnej sieti, ktoré zverejnila pri príležitosti Dňa Zeme.

slovakia

left justify in out

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

 

Čo treba podľa prezidentky zmeniť? 

Podotkla, že klimatická kríza a koronakríza učia ľudí nahradiť egoizmus spolupatričnosťou a záujmom o svet okolo seba. Za potrebnú považuje dôkladnú a účinnú zmenu politík, spôsobu podnikania, výroby energie, dopravy a nakladania s prírodnými zdrojmi a taktiež zlepšenie ochrany biodiverzity.

 

Výstraha pre súčasnú generáciu 
"Naša planéta nám dáva naliehavo najavo, že sme k nej stratili pokoru a cit pre mieru. Správame sa k nej ako k spotrebnému tovaru," povedala Čaputová vo videu. Uviedla, že v tento deň by si ľudia mali opätovne uvedomiť, že sú prvou generáciou, ktorá následky svojich činov cíti na zmene klímy a zrejme poslednou generáciou, ktorá s tým môže niečo urobiť. Podľa prezidentky sa ukazuje, že každé závažné poškodenie kvality životného prostredia pocítia ľudia aj na vlastnom zdraví.

 

img

 

Prijatie viacerých "eko" zákonov 
Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia a jeho cieľom je pripomenutie si ľudskej závislosti na prírode a podmienkach, ktoré poskytuje planéta Zem. V 80. rokoch minulého storočia sa prijali niektoré z najpopulárnejších a najsilnejších amerických právnych predpisov v oblasti životného prostredia. Sú nimi napríklad novelizácia zákona o čistom ovzduší, vytvorenie zákona o čistej vode a zákona o ohrozených druhoch či zriadenie Agentúry na ochranu životného prostredia.

 

Prvýkrát pred polstoročím 

Tieto právne normy boli vzorom pre ostatné štáty, ktoré prijímali podobné zákony vo svojich krajinách. Prvý Deň Zeme zorganizoval 25-ročný postgraduálny študent Denis Hayes v roku 1970. Iniciátorom vyhlásenia Dňa Zeme bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov amerických z Wisconsinu, Gaylord Nelson.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa kevin stoeveken (@beercitysnake),

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies