Poslanec Csicsai chce zaviesť lepšie podmienky pre malých farmárov

NETKY.SK • 26 Apríl 2015, 15:17 • 2 min
Poslanec Csicsai chce zaviesť lepšie podmienky pre malých farmárov

BRATISLAVA - Vytvoriť priaznivejšie podmienky pre podnikanie v poľnohospodárstve pre malé a stredné podniky, malým farmárom a gazdovstvám rodinného typu má novela zákona o pozemkových úpravách a zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, ktorú na rokovanie parlamentu predkladá poslanec Gabriel Csicsai (Most-Híd). Plénum by sa malo návrhom zaoberať na schôdzi, ktorá sa začne 5. mája.

slovakia

left justify in out

Novela má podľa poslanca podporiť zamestnanosť na slovenskom vidieku, kde je výrazným zdrojom pracovných príležitostí práve poľnohospodárstvo. Súčasnú právnu úpravu označuje za diskriminačnú, pretože vylučuje začínajúcich poľnohospodárov – chovateľov zvierat bez pôdy. Veľkú časť poľnohospodárskej pôdy majú totiž dlhodobo v prenájme etablované poľnohospodárske podniky.

 

"Prioritou zákona je pomôcť malým poľnohospodárom, umožniť im prístup k základnému pracovnému prostriedku – k pôde, a práve prenájom prostredníctvom Slovenského pozemkového fondu (SPF) je pre väčšinu z nich jedinou alternatívou, ako sa dostať k pôde," zdôvodňuje Csicsai. Preto považuje za dôležité, aby pri prideľovaní štátnej pôdy platili rovnaké pravidlá pre každého uchádzača.

 

Návrh stanovuje rovnocennosť pred zákonom, zabezpečuje slobodné podnikanie a konkurencieschopnosť, píše sa v dôvodovej správe. Užívateľ pozemkov od SPF, ktorému vypršala platnosť zmluvy, by mal byť takým istým žiadateľom o prenájom ako nový žiadateľ. Novela zároveň odstraňuje ďalšie nedostatky dnes platnej legislatívy, ktorá podľa poslanca skresľuje podmienky výberových konaní.

 

V prípade schválenia by mal zákon nadobudnúť účinnosť 1. júla 2015.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies