Počet Ukrajincov, prechádzajúcich cez obec, je podobný ako pred inváziou

NETKY.SK • 25 Február 2023, 14:30 • 2 min
Počet Ukrajincov, prechádzajúcich cez obec, je podobný ako pred inváziou

Ubľa - Počet Ukrajincov, prechádzajúcich cez Ubľu v okrese Snina, je v súčasnosti len mierne vyšší ako pred inváziou Ruska na Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

Podľa bývalej starostky Nadeždy Sirkovej riešili utečeneckú krízu na začiatku vojny za pochodu. Pripomenula, že dovtedy s tým nemali žiadne skúsenosti a robili to, čo v danej chvíli považovali za dobré. "Nečakali sme takú obrovskú vlnu. Myslela som si, že už v prvých dňoch sa začnú nejaké mierové rokovania," uviedla s tým, že ľudia začali hromadne prechádzať hraničným priechodom hodinu pred polnocou z 24. na 25. februára 2022. "Do rána ich bolo stále viac a viac. Keď to obdobie prehodnocujem, tak sme sa postarali zhruba o 80.000 ľudí, čo je na takú obec, ako sme, teda 792 obyvateľov, myslím dobré," skonštatovala s tým, že už v prvých hodinách sa všetci obyvatelia obce zomkli a do telocvične, kde zriadili núdzový záchytný tábor, prinášali jedlo či oblečenie. Utečenecká kríza trvala v Ubli do konca júla. Záchytný tábor, ktorý následne premiestnili do budovy kultúrneho domu, zatvorili 1. augusta 2022. "Dá sa povedať, že odvtedy Ukrajinci obcou prechádzajú, ale nie vo veľkých počtoch ako vlani. Tiež už vedia, kam presne cestujú," dodala Sirková. Pripomenula, že na začiatku utečenej krízy museli okrem iného korigovať dobrovoľníkov, charitatívne organizácie, či riešiť skladové priestory pre humanitárnu pomoc prichádzajúcu z celého Slovenska. "Popritom, ako k nám chodili ľudia, sme ešte pomáhali s kamiónmi potravín do Zakarpatskej oblasti, pretože z opačnej strany, pri obciach Malyj Bereznyj a Velykyj Bereznyj, sa zdržiavalo obrovské množstvo ľudí," doplnila vtedajšia starostka. Tvrdí, že obec je oproti situácii spred roka v prípade potreby pripravená. Disponuje už posteľami, matracmi, stanmi, chladničkami, mikrovlnkami, termoskami a podobne. Podľa jej slov by bolo možné otvoriť plne vybavený záchytný tábor do dvoch hodín. Fejsák potvrdil, že na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode v Ubli sú pre utečencov naďalej k dispozícii pracovníci Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Tvrdí, že obyvatelia obce považujú Ukrajincov za samozrejmosť. "Chodili tadiaľto aj pred vojnou, najviac okolo Vianoc a Veľkej noci. Odkedy som nastúpil do funkcie, oproti utečeneckej kríze ich ani neregistrujeme. Autá prechádzajú, ale peší už nechodia. Na našej strane je situácia pokojná," povedal. Predpokladá, že ak by došlo k ďalšej vlne utečencov, domáci obyvatelia by opäť neváhali aktívne pomáhať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona