Poslanci dnes budú rokovať o 13. dôchodku či Istanbulskom dohovore

NETKY.SK • 18 Február 2020, 8:9 • 2 min
Poslanci dnes budú rokovať o 13. dôchodku či Istanbulskom dohovore

BRATISLAVA – Poslanci Národnej rady SR budú na dnešnej mimoriadnej 58. schôdzi so začiatkom o 13:00 rokovať o zavedení trinásteho dôchodku pre všetkých penzistov, zvýšení rodinných prídavkov o sto percent, zrušení diaľničných známok pre autá do 3,5 tony a o situácii okolo Istanbulského dohovoru. O uvedených zákonoch budú rozhodovať v skrátenom legislatívnom konan

slovakia

left justify in out

Pri téme Istanbulskému dohovoru (Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu) budú schvaľovať vyslovenie nesúhlasu Národnej rady SR s týmto dohovorom.

 

Stiahnutie podpisu

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v tejto súvislosti 10. februára požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby udelila splnomocnencovi vlády SR možnosť stiahnuť podpis z ratifikačnej zmluvy dohovoru. Prezidentka premiérovi navrhla, aby sa vláda obrátila na Ústavný súd SR s tým, že bude rozhodnutie poslancov rešpektovať, pokiaľ o pristúpení alebo nepristúpení k Istanbulského dohovoru rozhodne ústavne predpísaným spôsobom. Istanbulský dohovor bol prijatý v Istanbule v roku 2011. Slovensko patrilo medzi prvé krajiny, ktorého zástupcovia ho vtedy podpísali a malo ho pôvodne ratifikovať ešte v roku 2013. Poslanci Národnej rady SR v novembri minulého roku schválili uznesenie namierené proti tomuto dohovoru.

 

img

 

Sociálne poistenie
Počas schôdze sa budú členovia pléna vyjadrovať aj k návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorej cieľom je, aby bol od decembra tohto roka zavedený trinásty dôchodok pre všetkých penzistov. Ten nahradí doterajší vianočný príspevok, ktorý Sociálna poisťovňa vlani vyplácala len tým penzistom, ktorých dôchodok alebo úhrn dôchodkov dosahoval najviac 658,50 eura. Kým suma vianočného príspevku klesala s rastúcou výškou dôchodku, trinásty dôchodok bude Sociálna poisťovňa vyplácať v rovnakej výške. Všetci starobní dôchodcovia by mali dostávať trinásty dôchodok v sume 460 eur, čo je priemerná suma starobnej penzie. Poberatelia ostatných druhov dôchodkov by mali dostávať vždy v decembri trinásty dôchodok vo výške, ktorá zodpovedá priemernej sume daného druhu dôchodku. Výdavky na vyplácanie trinástych dôchodkov majú v tomto roku dosiahnuť 589 miliónov eur ročne. Po odpočítaní 147 miliónov eur, ktoré sa usporia na zrušených vianočných príspevkoch, tak čisté výdavky na trináste penzie predstavujú 442 miliónov eur.

 

Prídavky na dieťa
Poslanci majú rokovať aj o návrhu novely zákona o prídavku na dieťa, podľa ktorého sa mesačný prídavok na dieťa od začiatku budúceho roka zvýši z 24,95 eura na 50 eur. Aj týmto návrhom by sa mal parlament zaoberať v skrátenom legislatívnom konaní. Zvýšenie prídavkov na deti si v budúcom roku vyžiada 300 miliónov eur, v roku 2022 to má byť 333 miliónov eur a v roku 2023 už 341 miliónov eur.

 

img

 

Diaľničné známky
Cieľom vládneho návrhu zákona, ktorým sa zrušuje zákon o diaľničnej známke, je zrušiť povinnosť úhrady diaľničnej známky za užívanie vymedzených úsekov ciest z dôvodu nedostavanej diaľničnej siete a zvýšenie disponibilného príjmu obyvateľstva. Účinnosť návrhu zákona je od 1. januára 2021.

 

Zámer zvolať mimoriadnu schôdzu k daným zákonom oznámil na tlačovej konferencii 11. februára predseda vlády Peter Pellegrini. Podmienkou predsedu Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany Andreja Danka na zvolanie schôdze bolo to, aby vláda predložila do parlamentu aj Istanbulský dohovor a zrušenie diaľničných známok. Predseda tretej vládnej strany Most-Híd Béla Bugár v reakcii uviedol, že strana nepodporí program takejto schôdze. Naopak, istú podporu majú od strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Zámer Smeru-SD zvolať mimoriadnu schôdzu kritizovali viacerí opoziční politici. Politológ Grigorij Mesežnikov to označil za populistický ťah a zúfalý pokus Smeru-SD osloviť voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona