Poškodenie letiska v Aleppe nepriaznivo ovplyvní pomoc po zemetrasení

NETKY.SK • 7 Marec 2023, 12:45 • 2 min
Poškodenie letiska v Aleppe nepriaznivo ovplyvní pomoc po zemetrasení

Damask - Sýrska vláda v utorok vyhlásila, že letisko v meste Aleppo je po raketovom útoku Izraela zo skorého rána vyradené z prevádzky a nepriaznivo to ovplyvní prijímanie humanitárnej pomoci po ničivom zemetrasení. Izraelská armáda sa zatiaľ k situácii nevyjadrila.

slovakia

left justify in out

Izrael pripustil, že sa jeho útoky v Sýrii zameriavajú na Iránom podporované militantné zoskupenia, ako je napríklad libanonské hnutie Hizballáh, ktoré vyslalo tisícky bojovníkov na podporu jednotiek sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, ktoré už od vypuknutia vojny v roku 2011 dokumentuje násilie v Sýrii, tiež informovalo o raketovom útoku. Letisko v Aleppe na severozápade Sýrie je ťažko poškodené. Išlo o druhý útok naň za posledných šesť mesiacov, dodalo SOHR. Obete neboli hlásené. Sýrske ministerstvo dopravy uviedlo, že poškodenie letiska nepriaznivo ovplyvní humanitárne operácie po zemetraseniach z minulého mesiaca. Tie postihli sýrsko-tureckú pohraničnú oblasť a vyžiadali si v oboch krajinách celkovo vyše 50.000 mŕtvych. Letisko v Aleppe je hlavnou vstupnou bránou pre zahraničnú pomoc Sýrii po zemetrasení. Sýrske ministerstvo dopravy teraz presmerovalo lety s humanitárnou pomocou na medzinárodné letiská v Damasku a Lázikíji. Mesto Aleppo bolo počas sýrskej občianskej vojny ťažko poškodené. Ničivé zemetrasenia v sýrsko-tureckej pohraničnej oblasti z minulého mesiaca tiež spôsobili závažné škody a v Sýrii si vyžiadali podľa aktuálnych údajov vyše 5900 mŕtvych. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies