Boh nás na príklade orla učí, ako sa vyrovnať s bolesťou

NETKY.SK • 10 Február 2020, 06:43 • 2 min
Boh nás na príklade orla učí, ako sa vyrovnať s bolesťou

Keď dochádza sila, niekdajšia nádej pomaly vysychá a únavu prezrádza každá črta na tvári, väčšinou to prebieha bez toho, aby sa na to človek stihol pripraviť. Je to čudné, ale na dobré je možnosť pripraviť sa, kým to zlé sa dostaví bez pozvánky.

slovakia

left justify in out

Žena má deväť mesiacov čas naplniť si srdce toľkou radosťou, koľkej je schopná matka, dvojica sa plánmi približuje k potešujúcej udalosti, počas ktorej zaznie povestné áno a nevesta v bielych šatách si odnesie lichôtky i neopakovateľnú spomienku zo spojenia toho, čo nemá nikto rozdeľovať.


Je to tak. Šťastie môže byť očakávané, akoby si naň myseľ potrebovala zvyknúť, ale bolesť, tá si starosti s ničím nerobí.


Boh však ráta so všeličím, a preto vďaka nesmiernej láske, ktorú k svetu prechováva, ponúka nielen plece na vyplakanie, ochotnú náruč a nepretržitú prítomnosť, ale aj návod, ako sa vedieť vyrovnať s čímkoľvek.

 

img

 

Obnovenie
„Dobroreč, duša moja, Hospodinovi a nezabúdaj na žiadne jeho dobrodenia. On odpúšťa ti všetky tvoje viny, on uzdravuje všetky tvoje choroby. Život ti vykupuje z hrobu, venčí ťa milosťou a milosrdenstvom. Život ti sýti dobrými vecami, mladosť tvoja sa obnovuje ako orol," píše sa v povzbudzujúcich veršoch v Biblii.


Nie je to ojedinelá pasáž, v ktorej je orol spomínaný a dávaný do popredia ako ten, od ktorého sa má čo učiť.


Proces obnovy orla by si fantázia mohla vykresliť ako niečo nádherne rozprávkové, vznešené, čo vzbudzuje túžbu skutočne to napodobniť. Pravda je oveľa menej atraktívna, v niekom dokonca môže prebudiť strach. Napriek tomu si dovolím povedať, že je fascinujúce sledovať prerod orla.

 

Ako sa to robí
Áno, aj orol je občas, takpovediac, na konci sily, prejavuje sa to v počiatkoch spomalením. Nedokáže vzlietnuť tak ako kedysi, jeho pazúry sú otupené, na zobáku sa objavuje zvápenatené tkanivo a perie je ochudobnené o dávnu kvalitu. Vrhá a vrhá sa na korisť, ale slabosť prezradí svišťanie načuchreného peria. Neprestal byť orlom, ale čosi sa z neho vytratilo.


A potom nastane to obdobie. Orol sa posadí na skalu a zámerne si vyberie miesto tak, aby bol čo najbližšie k slnku. Začne si vytrhávať perie, robí to krok za krokom, nikam sa nenáhli, niekedy si vyšklbne až 7000 pierok. Že ho to bolí? Na tom mu nezáleží, vie, že to je jediný spôsob, ako pokračovať, ako opäť lietať, ako byť tým, kým byť má. Napokon si pohľadá studený potok, tam sa vyumýva a očistí sa od blata, prachu a kadejakých parazitov a hmyzu. Keď si je istý, že očista je dokončená, nastaví sa slnku a vyčkáva na obnovu. Tá trvá 40 dní, ale jemu to neprekáža. Musí to tak byť, musí vydržať. Ani vtedy neostáva nečinný, šúchaním o skalu si obrusuje pazúry a zobák. O potravu sa mu starajú tie orly, ktoré už obnovené sú. Je to obdobie ticha, utrpenia a nesamostatnosti. Na konci prichádza odmena, orol je sám sebou, bolesť je ďaleko a on lieta vysoko-vysoko.

 

img

 

Nie je to také zlé
Človek má hlboko v podvedomí zakorenené bránenie sa akejkoľvek bolesti. Ale na začiatku veľkolepého, sa niečo zákonite skončí. Sila sa získa na skale, ktorou je Boh sám, a aj keď vytrhávanie pierok je náročné a zdĺhavé, nikto predsa nechce byť ovplyvnený nečistotou. Je to iba otázka trpezlivosti. Vydržať. Zhlboka dýchať. Nelietať zbytočne, zastaviť sa. A trhať a čakať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies