Portugalský premiér predstavil novú vládu, očakáva sa, že pri moci nebude dlho

NETKY.SK • 27 Október 2015, 18:07 • 2 min
Portugalský premiér predstavil novú vládu, očakáva sa, že pri moci nebude dlho

LISABON - Portugalský premiér Pedro Passos Coelho dnes predstavil nový menšinový kabinet. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej by však mohlo ísť o jednu z vôbec najkratšie úradujúcich vlád v tejto krajine.

slovakia

left justify in out

Coelho následne predložil zoznam členov vlády portugalskému prezidentovi Aníbalovi Cavacovi Silvovi, ktorý s ním vyslovil súhlas. Prísahu zloží staronová stredopravá vláda v piatok a potom bude mať ďalších desať dní na to, aby parlamentu predstavila svoj program na nadchádzajúce štyri roky.


Konzervatívna Coelhova aliancia Portugalsko napred (PaF) voľby zo 4. októbra vyhrala so ziskom 38,4 percenta hlasov a chce vládnuť s menšinovým kabinetom. V 230-člennom parlamente však získali viac ako polovicu kresiel (122) stredoľavé strany na čele s umiernenou opozičnou Socialistickou stranou (PS) Antónia Costu.


Aliancia týchto strán avizovala, že navrhovaný vládny program neprijme a novú vládu tak v priebehu niekoľkých dní donúti k odstúpeniu, pričom moci sa následne ujme sama. S týmto zámerom sa PS snaží vyjednať spoluprácu s Komunistickou stranou, ako aj s radikálnym Ľavicovým blokom, vďaka čomu by v parlamente dosiahla väčšinu.


Všetky tieto stredoľavé strany v rámci predvolebnej kampane brojili proti úsporným opatreniam - zavedeným minulou vládou na čele s Coelhom -, ktoré Portugalsko prijalo po tom, ako mu Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond poskytli v roku 2011 záchranný balík vo výške 78 miliárd eur.
V novej vláde je osem nových ministrov. Staronový premiér Portugalska zároveň zriadil dve nové ministerstvá - ministerstvo kultúry, ktoré v rámci predvolebnej kampane navrhovali aj stredoľavé strany, a tiež ministerstvo pre modernizáciu administratívy, ktorým chce reagovať na požiadavky medzinárodných veriteľov na zníženie byrokracie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies