Poradcu šéfa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos zadržali pre podozrenie z vlastizrady

NETKY.SK • 7 Júl 2020, 14:18 • 2 min
Poradcu šéfa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos zadržali pre podozrenie z vlastizrady

Moskva - Pre podozrenie z vlastizrady zadržali v Moskve poradcu riaditeľa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Ivana Safronova. V minulosti pôsobil ako novinár v redakciách denníkov Vedomosti a Kommersant.

slovakia

left justify in out

Obvinenie za vlastizradu

Ivan Safronov bol zadržaný 7. júla neďaleko jeho domu v Moskve. Informovala o tom agentúra Interfax s tým, že Safronov bol už aj oficiálne obvinený.

 

Podľa tlačovej služby FSB Safronov je podozrivý z prenosu štátnych tajných informácií zástupcovi jednej zo špeciálnych služieb krajín NATO. Podľa FSB Ivan Safronov zhromažďoval a zasielal informácie o vojensko-technickej spolupráci, obrane a bezpečnosti Ruska, ktoré predstavujú štátne tajomstvo.

 

Proti Safronova bolo začaté trestné konanie z dôvodu trestného činu veľkej vlastizrady. Čelí až 20 rokov väzenia.

 

 

Prebieha prehliadanie bytu Safronova, vyšetrovatelia zabavujú dokumenty, mobilné telefóny, počítač a USB-kľuče. FSB tiež uviedla, že vyšetrovacie opatrenia prebiehajú.

 

Podľa zdroja TASS sa materiály týkajúce sa zrady klasifikujú, súdny proces sa uskutoční za zatvorenými dverami.

 

Práca pre Roskosmos

Ivan Safronov bol v apríli vymenovaný za poradcu pre informačnú politiku generálneho riaditeľa Roscosmosu.

 

img

 

Tlačová služba spoločnosti dodala, že zadržanie nesúvisí so súčasnou prácou Safronova v štátnej vesmírnej korporácii. 

 

V samotnom Roskosmose Safronov nemal prístup k informáciám, ktoré by mohli byť predmetom štátneho tajomstva, dodal riaditeľ vesmírnej agentúry Dmitrij Rogozin. Roscosmos poskytuje pomoc vyšetrovacím orgánom, uviedla spoločnosť.

 

Škandál nad predajom stíhačiek do Egypta

Safronov predtým pracoval ako novinár v ruských denníkoch Kommersant a Vedomosti. Zadržanie a obvinenie Safronova môže súvisieť s jeho predchádzajúcou novinárskou prácou a materiálmi.

 

Vlani v lete sa vyšetrujúce orgány zaoberali Safronovovým článkom o dodávke stíhačiek Su-35 do Egypta, ktorý vyšiel v denníku Kommersant.

 

img

 

Vyšetrovatelia spísali protokol a konštatovali v ňom, že v danom článku boli použité informácie, ktoré sú štátnym tajomstvom.

 

V súvislosti so zverejnením však nebolo začaté žiadne trestné konanie. Samotný článok však bol z webovej stránky publikácie vymazaný. Šéfredaktor denníka však uviedol, že nevie, s čím je spojené zadržanie bývalého kolegu.

 

Novinárska kariéra

Ivan Safronov má 30 rokov. Ako novinár písal o leteckom, obrannom a vesmírnom priemysle a zákazkách ministerstva obrany. Takmer 10 rokov pracoval v denníku Kommersant, z ktorého bol prepustený spolu s kolegom Maximom Ivanovom v súvislosti s vydaním článku o možnej demisii Valentiny Matvijenkovej z funkcie predsedníčky Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu.

 

V ten istý deň na znak solidarity s prepustenými kolegami podalo výpoveď ďalších 11 redaktorov vnútropolitickej redakcie denníka.

 

img

 

Potom pracoval ako špeciálny korešpondent pre denník Vedomosti, kde sa venoval vojenským a vojensko-priemyselným otázkam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona