Česká vláda od júna opäť zvyšuje životné a existenčné minimum

NETKY.SK • 20 Jún 2022, 11:41 • 2 min
Česká vláda od júna opäť zvyšuje životné a existenčné minimum

PRAHA - Návrh na zvýšenie predstaví minister práce koaličným partnerom tento týždeň. Podľa doterajších vyjadrení politikov by mal prejsť bez väčších problémov.

slovakia

left justify in out

Česká vláda chce od júla 2022 opätovne zvýšiť životné a existenčné minimum, tentoraz o 8 až 10 percent. Potvrdil to minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka. Znamená to, že nárok na takzvané pôrodné, prídavky na deti či príspevok na bývanie budú mať ďalšie tisíce ľudí. TASR informáciu prevzala z webu Českej televízie.

 

 

Životné minimum by sa mohlo zo súčasných 4 250 českých korún (171,77 eura) dostať na takmer 4 700 korún a existenčné minimum by mohlo presiahnuť 3 000 korún. Vláda Petra Fialu obe minimá už zvyšovala, a to v apríli 2022 o 10 percent.

 

Prečítajte si tiež: Český minister školstva unikol smrti!

 

„Chceme a musíme kompenzovať nárast životných nákladov tým, ktorí si nevedia pomôcť sami,“ myslí si podpredseda Poslaneckej snemovne Jan Skopeček. Súhlasí s ním aj predsedníčka snemovne Markéta Pekarová Adamová, podľa ktorej je dôležité adresne pomáhať ľuďom v núdzi. „Na to presne slúži to zvýšenie dávok, ktoré je naviazané na existenčné a životné minimum,“ uviedla Pekarová Adamová.

 

 

„Zvýšenie existenčného a životného minima je rozhodne namieste. Dôvodom je rastúca inflácia a ten trend bude pravdepodobne ďalej pokračovať,“ vyjadrila sa k návrhu ministra práce podpredsedníčka Poslaneckej snemovne Věra Kovářová.

 

Zvýšenie príspevku podporuje aj opozícia. „Vplýva to na osem typov sociálnych dávok, tak je nevyhnutné to práve pre týchto najnúdznejších zdvihnúť," reagovala predsedníčka poslaneckého klubu ANO a bývalá ministerka financií Alena Schillerová.

 

Možno vás zaujme: Rakúsko sa obáva nedostatku energií. Opäť spustí uhoľnú elektráreň!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies