Poľský parlament schválil prísny zákon o interrupciách

NETKY.SK • 23 September 2016, 13:50 • 2 min
Poľský parlament schválil prísny zákon o interrupciách

VARŠAVA - Poslanci dolnej komory poľského parlamentu (Sejm) schválili dnes v prvom čítaní kontroverzný návrh zákona o zákaze interrupcií. Projekt občianskej iniciatívy "Stop Aborcji" (Stop interrupciám) bol tak posunutý príslušnému výboru, čo podporilo 267 zákonodarcov, 154 bolo proti a 11 sa zdržalo hlasovania, informovala agentúra PAP.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona počíta s úplným zákazom interrupcií a trestami odňatia slobody pre lekárov, ktorí tento zákrok vykonajú, i pre ženy, ktoré ho podstúpia.

 

Hroziace sprísnenie legislatívy v tejto oblasti vyvolalo v Poľsku protesty, na ktorých sa zúčastnili tisíce žien. Poslanci zároveň zamietli návrh zákona predložený iniciatívou "Ratujmy Kobiety" (Zachráňme ženy), ktorá chce súčasnú legislatívu, považovanú za jednu z najprísnejších v Európe, liberalizovať.

 

Interrupcia je momentálne v Poľsku ilegálna s výnimkou troch prípadov: keď tehotenstvo ohrozuje život alebo zdravie ženy, keď je následkom trestného činu - incestu či znásilnenia alebo v prípade poškodenia plodu.

 

Odporcovia úplného zákazu interrupcií tvrdia, že sprísnenie existujúceho zákona ženy povedie k tomu, aby sa zakázanému zákroku podrobili na klinike v zahraničí, prípadne si ho dali urobiť pokútne, čím by mohol byť ohrozený ich vlastný život.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies