Dnes sa začína astronomická jar

NETKY.SK • 20 Marec 2022, 14:00 • 2 min
Dnes sa začína astronomická jar

BRATISLAVA – V nedeľu 20. marca o 16.33 stredoeurópskeho času (SEČ) nastane na Slovensku jarná rovnodennosť. V tomto okamihu sa začne astronomická jar. Na severnej pologuli Zeme je tak 20. marec 2022 prvým jarným dňom, na južnej pologuli prvým jesenným.

slovakia

left justify in out

Rovnodennosťou sa nazýva okamih, keď sa Zem na svojej obežnej dráhe okolo Slnka ocitne v bode, v ktorom rovina zemského rovníka prechádza geometrickým stredom slnečného disku. Slnečné lúče tak dopadajú kolmo na zemskú os, respektíve priamo na rovník, a osvetľujú rovnomerne severnú aj južnú pologuľu našej planéty. Pozorovateľ stojaci na rovníku vidí v prvý jarný deň na poludnie slnko priamo nad sebou v nadhlavníku a jeho postava nevrhá nijaký tieň.

 

img

 

Počas jarnej rovnodennosti, podobne ako aj jesennej, je na hociktorom mieste na zemeguli deň rovnako dlhý ako noc – trvá približne 12 hodín. V období jarnej rovnodennosti sa dni v miernych zemepisných šírkach výrazne predlžujú, napríklad od 7. do 30. marca každý deň pribudne tri a pol minúty slnečného svetla (počítané pre Bratislavu, pozn. TASR). Dni sa predlžujú aj v ďalšom období, i keď postupne čoraz pomalším tempom až do letného slnovratu. Ten nastane tento rok 21. júna o 11.13 h stredoeurópskeho letného času (SELČ), keď bude najdlhší deň v roku.

 

img

 

Od jarnej rovnodennosti sa severná pologuľa k Slnku čoraz viac prikláňa, dni sa predlžujú a viac slnečného žiarenia znamená aj teplejšie počasie. Začiatky ročných období, teda aj jari, nemusia pripadať každý rok na rovnaký dátum, keďže astronomický rok netrvá presne 365 dní, ale približne 365 a štvrť dňa, čo sa raz za štyri roky kompenzuje vložením 29. februára ako prestupného dňa do kalendára. Začiatok astronomickej jari sa pohybuje v rozpätí medzi 19. marcom (stane sa tak v roku 2048) a 21. marcom (naposledy v roku 2011, nabudúce v roku 2102), najčastejšie však nastáva 20. marca, tak, ako tento rok.

 

Možno vás zaujme: Belgicko predĺži prevádzku jadrových elektrární o desať rokov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies