Maďarská ministerka spravodlivosti Vargová rázne zareagovala na situáciu na Ukrajine. Čo povedala?

NETKY.SK • 22 Júl 2022, 09:15 • 2 min
Maďarská ministerka spravodlivosti Vargová rázne zareagovala na situáciu na Ukrajine. Čo povedala?

BUDAPEŠŤ - Judit Vargovová ostro odsúdila snahy ostatných štátov o zapojenie Maďarska do vojny na Ukrajine prostredníctvom dodávky zbraní či ich presunom cez maďarské územie.

slovakia

left justify in out

Maďarsko je už dhšiu dobu kritické voči krokom a smerovaniu Európskej únie. Rovnako únia aktuálne zadržuje uvoľnenie peňazí z eurofondov pre Maďarsko, s tým, že politika Maďarska nie je v súlade s pravidlami platiacimi v EÚ. 

 

„Sme kritickí v určitých otázkach, o ktorých si myslíme, že škodia spoločnému dobru a spoločnej budúcnosti celého kontinentu. A práve preto by sme vždy radi našim partnerom pripomínali, prečo bolo toto spoločenstvo založené,“ uviedla v rozhovore pre CNN Prima News maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová. 

 

Prečítajte si aj: Generálny prokurátor Maroš Žilinka zasahuje. Táto vec musí byť dôkladne vyšetrená!

 

img

 

Podľa Vargovej vojna na Ukrajine nie je konfliktom Maďarska. Krajina aj  preto nedodáva zbrane na Ukrajinu a nemá v pláne povoliť ani ich prevoz cez územie Maďarska. 

 

„Od vypuknutia vojny máme jasnú pozíciu. Predovšetkým odsudzujeme ruskú agresiu a vždy sme stáli za európskym stanoviskom. Vždy sme stáli na strane tých, ktorí trpia a sú napádaní. Pokiaľ ide o dlhodobé strategické uvažovanie, vidíme, že to nie je náš konflikt a chceli by sme urobiť všetko pre to, aby z neho naša krajina bola vynechaná," uviedla Vargová. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Zelenskyj: Trpíme kvôli slabosti Európy. Prečo nesúhlasí s novými sankciami?

 

img

 

Maďarská ministerka spravodlivosti sa vyjadrila aj k súčasnej situácii medzi Maďarskom a Európskou úniou. 

 

V skutočnosti je to veľmi zložitá otázka, pretože právny štát je dnes módnym slovom. Žiaľ, Európsky parlament tento nástroj používa, ako by to bol hon na čarodejnice – ako politický nátlak na niektoré členské štáty, čo sme vždy odmietali. Ale kedykoľvek bola možnosť, kedy Komisia viedla skutočnú právnu diskusiu a dospela k skutočnému právnemu riešeniu a dohode, vždy mohli byť implementované rozsudky súdneho dvora," uviedla Vargová. 

 

Maďarsko ako jeden z mála štátov EÚ rokuje aj s Ruskom. Viac sa dočítate tu: Maďarsko začalo rokovania s Ruskom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies