Čína zažíva masové presuny ľudí, ktorí chcú osláviť rok Králika s rodinami

NETKY.SK • 16 Január 2023, 12:30 • 2 min
Čína zažíva masové presuny ľudí, ktorí chcú osláviť rok Králika s rodinami

PEKING - Železničné stanice a letiská v čínskych veľkomestách sú v týchto dňoch zaplavené cestujúcimi, ktorí smerujú do svojich rodísk, aby tam s príbuznými slávili príchod lunárneho nového roka.

slovakia

left justify in out

Experti na verejné zdravie majú obavy, že takýto masový presun obyvateľstva by mohol mať za následok rozšírenie choroby COVID-19 v tých oblastiach Číny, ktoré sú na ňu menej pripravené. Agentúra Reuters však vo svojej správe z pondelka cituje z reportáží štátnych médií, podľa ktorých sa vidiecke nemocnice na takýto scenár pripravujú - napr. zvyšovaním zásob liekov. Riziku nákazy sú vystavení najmä starší ľudia, ktorým hrozí sekundárna infekcia, uviedol nemenovaný lekár z provincie Šan-si. Priznal: "Keby bolo antivírusových a iných liekov viac, mal by som väčšiu istotu."

 

Celoštátna komisia pre verejné zdravie podľa Reuters uviedla, že okrem liekov proti horúčke a zásob kyslíka vybaví každú vidiecku kliniku pulznými oxymetrami - prístrojmi na meranie hladiny kyslíka, ktoré sa bežne používajú počas pandémie. Napriek týmto opatreniam sa zdravotníci obávajú rozšírenia nákazy a aj preto minulý týždeň vydali odporúčanie, aby sa ľudia nevracali do svojich rodísk. Oslavy príchodu nového roku v širokom kruhu rodiny sú možné prvýkrát po troch rokoch - po tom, ako čínske vedenie - aj pod tlakom protestov verejnosti - začiatkom decembra náhle upustilo od svojej politiky nulového výskytu covidu a v podstate nechalo vírus, aby voľne cirkuloval medzi 1,4 miliardami obyvateľov.

 

Čínske úrady v sobotu uviedli, že od 8. decembra do 12. januára zomrelo v nemocniciach takmer 60.000 ľudí s covidom. To je obrovský nárast oproti predchádzajúcim údajom, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) kritizovala za to, že neodrážajú rozsah a závažnosť epidémie. Aj táto Čínou zverejnená bilancia pravdepodobne nezahŕňa mnoho ľudí, ktorí zomreli doma, najmä vo vidieckych oblastiach so slabším zdravotníckym systémom, uviedol podľa Reuters jeden z odborníkov na zdravotníctvo. Viacerí experti predpovedajú, že tento rok zomrie v Číne na covid viac ako milión ľudí. Lunárny nový rok je najvýznamnejší z tradičných čínskych sviatkov. Začína sa 22. januára prvým novoluním po zimnom slnovrate a končí 9. februára 2024, keď sa z roku Králika prejde do roku Draka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies