Na výmenu kĺbu sa čaká aj dva roky

NETKY.SK • 10 November 2022, 12:30 • 2 min
Na výmenu kĺbu sa čaká aj dva roky

BRATISLAVA - Pandémia koronavírusu, odložené operácie a nedostatok špecialistov spôsobili, že niektorí pacienti na výmenu bedrového kĺbu čakajú aj dva roky.Ročne potrebuje hospitalizáciu pre ortopedické problémy na Slovensku niekoľko tisíc pacientov.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku sme mali v minulom roku v nemocniciach s ortopedickými ťažkosťami 21 131 dospelých pacientov a 920 detí. Viac ako 20-tisíc dospelých a vyše tisíc detí bolo hospitalizovaných s ortopedickými problémami aj rok predtým.Ortopédov je na Slovensku málo a priznávajú, že sú maximálne vyťažení.Okrem nedostatku zdravotníckych pracovníkov upozorňuje Asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED aj na ďalší fakt, že zdravotníctvo je dlhodobo podfinancované. Na nedostatok finančných a personálnych kapacít môže v konečnom dôsledku doplatiť pacient.

 

Svetová zdravotnícka organizácia predpokladá, že počet ortopedických pacientov bude stúpať a s tým sa budú zvyšovať aj nároky na zdravotnú starostlivosť. Odborníci upozorňujú, že v konečnom dôsledku na to môže doplatiť pacient, ktorému hrozí, že sa nedostane k adekvátnej zdravotnej starostlivosti a ani k zdravotníckym pomôckam, na ktoré má nárok.

 

Napriek tomu, že pacientov pribúda, špecialistov je na Slovensku málo a aj tí priznávajú, že sú veľmi vyťažení. „Kým pred dvadsiatimi rokmi sme robili päťsto až šesťsto operácií ročne, dnes ich robíme tisíce, v podstate pri rovnakom počte lekárov. Všetci sú maximálne vyťažení,“ zhodnotil MUDr. Andrey Švec, PhD., prednosta I. ortopedicko-traumatologickej kliniky LF UK, SZU a UNB, ktorý je na Slovensku zároveň hlavným odborníkom pre ortopédiu.

 

Pacienti sa na operačný stôl dostávajú neskôr

 

Slovensko pritom patrí v oblasti ortopédie medzi krajiny, kde bol tento odbor etablovaný už začiatkom minulého storočia. Práve operatíva spočívajúca vo výmene kĺbu je mnohokrát najefektívnejšou cestou, ako uľaviť pacientovi od bolesti a zlepšiť kvalitu jeho života. Ortopédi sa však zhodujú v tom, že v mnohých prípadoch sú na Slovensku pacienti zbytočne dlho liečení farmakologicky a na operačný stôl sa dostávajú neskôr, ako by bolo žiaduce. Aj z toho dôvodu volajú po zefektívnení a zlepšení manažmentu pacientov. Ortopédi sa zhodujú v tom, že je nutné zadefinovať cestu pacienta, čas a nárok. „Práve tieto opatrenia môžu viesť k tomu, že pacientov napokon zaradíme k operačnému výkonu v správny čas, čo im môže výrazne zlepšiť kvalitu života a zmierniť bolesť,“ zdôrazňuje prof. MUDr. Milan Kokavec, PhD., MPH, prednosta Ortopedickej kliniky LF UK, NÚDCH a prezident SOTS.

 

Zadefinovanie cesty pacienta by mohlo viesť aj k jeho lepšej informovanosti. Ortopédi sa totiž vo svojich ambulanciách stretávajú s prípadmi, keď sa pacienti utiekajú k samoliečbe a napokon prichádzajú s oveľa horšími diagnózami. Mnohí však trpia aj pre odložené operácie. Už počas pandémie koronavírusu bola podľa MUDr. Andreya Šveca, PhD. situácia s odkladaním operácií katastrofálna. Odložené operácie navyše môžu viesť k celkovému zhoršeniu stavu pacienta. „Choroba môže z jednoduchého štádia prepuknúť do veľmi komplikovaného. Operácia je následne zložitejšia a klesá aj úspešnosť výsledku,“ uviedol.

 

Zdravotníctvo bojuje s nedostatkom financií

 

Ortopédom však pridáva prácu aj súčasný životný štýl. Nedostatok pohybu, sedavé zamestnanie či zlá životospráva, to všetko vplýva na životnosť a opotrebovanosť kĺbov. Svetová zdravotnícka organizácia predpokladá, že počet ortopedických pacientov bude v ďalších rokoch narastať a s tým sa budú zvyšovať aj nároky na zdravotnú starostlivosť. Zdravotníctvo je už dlhodobo v kritickej finančnej situácii, na čo upozorňuje aj Asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED. „Slovenské zdravotníctvo už dlhodobo potrebuje dofinancovať, na situáciu sme upozorňovali aj v čase najväčšej pandemickej krízy. Teraz prišla ďalšia kríza v podobe zvyšujúcich sa nákladov z hľadiska stúpajúcich cien energií,“ hovorí výkonná riaditeľka asociácie SK+MED Katarína Danková, ktorá zdôraznila obavu z toho, že pacient sa nemusí dostať k adekvátnej zdravotnej starostlivosti.

 

Náklady na zdravotnícke pomôcky sa zvyšujú

 

Na Slovensku máme dostupné a kategorizované najmodernejšie zdravotnícke pomôcky, napríklad takzvané umelé kĺby, ktoré spĺňajú najvyššie štandardy. Náklady sa však zvyšujú aj pre dodávateľov zdravotníckych pomôcok. V súvislosti s aktuálnou krízou napríklad cena za buničinu vzrástla o 109%, bavlny o 62%, propanolu o 129%, energie 143%, logistika o vyše 100%, čo predstavuje extrémne vysoký nárast.

 

Výrobcovia a dodávatelia zdravotníckych pomôcok sú ovplyvnení celosvetovou infláciou, kvôli ktorej rastú ceny vstupov, akými sú suroviny, energie či logistika, čo v konečnom dôsledku ovplyvňuje dostupnosť a kvalitu zdravotníckych pomôcok pre pacientov, ktorí ich potrebujú. „Situácia je dlhodobo kritická a ak štát nebude reagovať na narastajúce náklady v súvislosti s energetickou krízou, v konečnom dôsledku to bude pacient, ktorému sa nedostane takej starostlivosti, na akú má nárok,“ uviedla Katarína Danková za asociáciu SK+MED.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies