Poľsko šokuje: 5 000 tehotných Poliek rodí ročne na objednávku aj na čiernom trhu

NETKY.SK • 19 September 2019, 08:19 • 2 min
Poľsko šokuje: 5 000 tehotných Poliek rodí ročne na objednávku aj na čiernom trhu

Zhruba 5 000 tehotných Poliek rodí ročne buď na priamu objednávku manželských párov, ktoré nemôžu mať deti, alebo ponúkajú na čiernom trhu dieťa, ktoré sa im má narodiť.

slovakia

left justify in out

Ceny novorodencov sa zvyčajne pohybujú od 100 do 150-tisíc zlotých (od 30 - 35-tisíc eur).

 

"Nelegálny obchod s nimi len kvitne," podotkla tento týždeň poľská televízia TVN24, ktorá si na to posvietila.

 

Dvojica reportérov televízie vydávajúci sa za manželský pár predstierali, že majú záujem o kúpu novorodenca, a všetky stretnutia so ženami ponúkajúcimi deti na predaj nahrali skrytou kamerou.

 

"Pre mňa to je jednoduché, za 100-tisíc zlotých privediem na svet dieťa ľuďom, ktorí po ňom túžia, a po pôrode sa zriekam všetkých práv," opísala žena menom Marta. Podobne sa vyjadrila aj Katarzyna, ktorá však za takúto službu požaduje o 30-tisíc zlotých viac.

 

Nič sa nekontroluje

 

"Keby som o takejto možnosti vedela skôr, nezadlžila by som sa pôžičkami na renovovanie starého domu po babičke, ale absolvovala by som dve tehotenstva na objednávku a rovno si kúpila nový byt," podotkla ďalšia Iwona.

 

"Teraz je to zložitejšie, ale až pôžičku splatím, budem mať svätý pokoj," zdôvodnila reportérom rodenie detí na objednávku.

 

Televízia zároveň predstavila spôsob, ako také dieťa "legalizovať" pre budúcich rodičov. Jeho matka musí v notársky overenom dokumente kupujúceho muža označiť za biologického otca.

 

Ten niekedy skutočne dodá spermie, ktoré si žena následne aplikuje, ako to opísala jedna zo žien, ktorá je teraz v ôsmom mesiaci tehotenstva a už má objednávku na ďalšie dieťa.

 

img

 

"Najčastejšie ale proces oplodnenia prebieha inak, a nie vždy je spojený s tým, kto sa vydáva za otca dieťaťa," upozornila ďalšia žena.

 

"V podstate všetko je to jednoduché ako facka, nikto nič rovnako nekontroluje. Kto by tiež zisťoval, či skutočná matka s týmto mužom naozaj spala a či ju oplodnil, navyše keď to ani jedna zo strán nespochybňuje," opísala televízie.

 

Ako nákup veci


Súd následne formálne odovzdá dieťa do starostlivosti muža, ktorý sa priznal k otcovstvu, a jeho manželky. Tí si zvyčajne, po dohode s matkou, berú novorodenca z pôrodnice rovno domov.

 

"Nedávno sa mi dostala do rúk takáto notársky overená kúpna zmluva. Podpísala ju ešte na pôrodnom oddelení ležiaca biologická matka s istým manželským párom. Oni s týmto práve narodeným človiečikom obchodovali ako s kusom nábytku," opísala poradkyňa detského ombudsmana Anna Sobieski z Toruni.

 

O tom, že sa nelegálne obchodovanie s deťmi ročne týka okolo 5 000 detí, hovorí otvorene aj poslankyňa za opozičnú Občiansku platformu (PO) Magdalena Kochanova, ktorá nedávno pripravila návrh zákona o sprísnení zásad adopcie v Poľsku.

 

Kvitnúci obchod s deťmi v TVN24 priznal aj námestník ministra spravodlivosti Michal Wojcik, ktorý povedal, že bude treba zmeniť legislatívu a "zabrániť priemyselnému predaju novorodencov".

 

Za obchod s deťmi hrozí v Poľsku trest do piatich rokov väzenia, ale v podstate len teoreticky, pretože proces dokazovania je zložitý a súdy nie vždy vedia, ako majú jednotlivé prípady kvalifikovať, dodal.

 

Jednou z príčin neutešeného stavu je podľa portálu Pravo.pl aj to, že adopcia detí je v Poľsku všeobecne príliš komplikované a tiahne sa celé roky. Ľudia sa potom preto častejšie uchyľujú k zúfalým riešeniam.

 

Vláda konzervatívny partaje Právo a spravodlivosť navyše dlhodobo potláča možnosť umelého oplodnenia, ktoré dáva nádej bezdetným párom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies