Polícia upozorňuje: Podvodníci v Prešove sa zamerali na dôchodcov

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 13:41 • 2 min
Polícia upozorňuje: Podvodníci v Prešove sa zamerali na dôchodcov

BRATISLAVA - Minimálne šesť pokusov o vylákanie peňazí od seniorov zaevidovali policajti v pondelok v Prešove.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ neznámy páchateľ im zavolal, predstavil sa ako ich vnuk a požiadal ich o súrnu pôžičku. Ako uviedol prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik, v týchto prípadoch sa našťastie nedali oklamať, no nie je vylúčené, že podvodníci boli úspešní v ďalších, zatiaľ neohlásených prípadoch.


Aj napriek neustálemu upozorňovaniu starší ľudia doplácajú na svoju dôverčivosť a dobrosrdečnosť a ľahko sa stávajú obeťami rôznych podvodníkov. Medzi najpoužívanejšími trikmi podvodníkov je vydávanie sa za vnuka či synovca, ktorý sa ocitol v núdzi, telefonicky požiada o peniaze s tým, že po ne niekoho pošle. Páchatelia oslovujú obete aj na ulici. Najskôr ich požiadajú o navigáciu k nemocnici, opíšu im dojímavý príbeh o záchrane príbuzného po nehode a požiadajú ich o pôžičku na nutnú operáciu. Na zvýšenie dôveryhodnosti potom zavolajú spolupáchateľovi a predstierajú rozhovor s lekárom, telefón im dokonca odovzdajú, aby sa s ním porozprávali osobne. Tých, ktorí im chcú pomôcť, ochotne odvezú k bankomatom aj do banky. Ako záruku im nechávajú peniaze v inej mene, no sú to iba nastrihané noviny. Polícia dôchodcov opäť upozorňuje, aby nedôverovali neznámym osobám a za žiadnych okolností im nedávali peniaze. Do bytov by nemali púšťať cudzích ľudí, ktorí sa snažia dostať dnu pod rôznymi zámienkami, napríklad že sú smädní alebo potrebujú ísť na toaletu. Páchatelia často predstierajú, že priniesli výhru v lotérii alebo rôzne preplatky, neraz však dôverčivých ľudí oberú o celoživotné úspory.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies