AKTUALIZÁCIA: Novinárov Tódovú a Čikovského obvinili pre článok o Petrovi Tóthovi

NETKY.SK • 20 September 2021, 14:21 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Novinárov Tódovú a Čikovského obvinili pre článok o Petrovi Tóthovi

BRATISLAVA - Polícia obvinila novinárov Moniku Tódovú a Konštantína Čikovského z ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Generálny prokurátor Maroš Žilinka dal preskúmať zákonnosť a opodstatnenosť tohto obvinenia

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 20. septembra 15:20

Generálny prokurátor Maroš Žilinka dal preskúmať zákonnosť a opodstatnenosť obvinenia, ktoré polícia vzniesla voči novinárom Monike Tódovej a Konštantínovi Čikovskému z Denníka N. "Generálny prokurátor SR vydal 20. septembra pokyn krajskému prokurátorovi v Bratislave, aby zabezpečil urýchlené preskúmanie zákonnosti a opodstatnenosti uznesenia vyšetrovateľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava III, ktorý vzniesol obvinenie redaktorom K. Č. a M. T.," spresnil hovorca Skladan.

 

Pôvodná správa

Informoval o tom v pondelok Denník N, kde obaja pôsobia. „Môžeme potvrdiť, že zo strany príslušného útvaru Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave III je v súčasnosti vedené vyšetrovanie vo veci prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti spáchaného formou spolupáchateľstva. Bližšie informácie k predmetnému vyšetrovaniu poskytovať nebudeme,“ povedal policajný hovorca Michal Szeiff.

 

Možno vás zaujme: V kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nastal náhly zvrat!

 

Obvinenie má podľa Denníka N súvisieť s odkrytím totožnosti Petra Tótha ako utajeného svedka v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Trestné oznámenie podal Tóth. Podľa obvinenia malo odhalením identity Petra Tótha ako utajeného svedka dôjsť k ohrozeniu jeho bezpečnosti. „Peter Tóth bol vtedy a je aj dnes spolupáchateľ a bolo vo verejnom záujme, aby to verejnosť vedela,“ reagoval šéfredaktor denníka Matúš Kostolný.

 

 

Vo svojom profile na sociálnej sieti reagoval na toto obvinenie i predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský. "Obvinenie voči novinárom Denníka N je nepochopiteľné, sú stíhaní za to, že napísali pravdu."

 

Prečítajte si: Policajt, ktorý lustroval Jána Kuciaka, smeruje k dohode o vine a treste


Čekovský má z doposiaľ zverejnených informácií dojem, že môže ísť o účelové obvinenie, keďže k nemu prišlo po troch rokoch a tesne predtým, ako bol tento prečin premlčaný. „Navyše sa tak stalo napriek tomu, že polícia obvinenie už raz odmietla. Zároveň sa tak deje v čase, keď títo novinári informujú o vyšetrovaní viacerých korupčných káuz a kriticky sa vyjadrujú aj ku bratislavskej krajskej prokuratúre, ktorá obvinenie teraz vzniesla." 
 

Ministerka kultúry Natália Milanová taktiež stojí za novinármi Monikou Tódovou a Konštantínom Čikovským. "Novinári musia mať väčší stupeň ochrany, ak majú prinášať investigatívne spravodajstvo a nesmú sa báť poukázať na zločiny, ktoré sa dejú v tomto štáte. Štát ich má chrániť, a nie sa nečinne prizerať, ako to bolo pri vražde Jána Kuciaka." 

 

"Informácie, ktoré novinári Monika Todová a Konštantín Čikovský priniesli po smrti ich kolegu, Jána Kuciaka, boli zverejnené vo verejnom záujme. Považujem za mimoriadne dôležité, aby spoločnosť poznala pravdu vtedy, a strážila tých, čo ju prinášajú, aj dnes," reagovala poslankyňa Národnej rady SR a predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková. Obvinenie považuje za útok na slobodu tlače aj poslanec NR SR Ondrej Dostál.

 

Prečítajte si: Objednávateľ vraždy Jána Kuciaka mal blízky vzťah s Dušanom Kováčikom

 

Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová považuje obvinenia novinárov za súčasť zápasu za očistu Slovenska a právny štát. Poslanec parlamentu a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga si myslí, že stíhanie novinárov za ich investigatívnu činnosť je bezprecedentný krok, ktorý v demokratických krajinách nemá obdobu a ničí demokratický štát.

 

Europoslanec Ivan Štefanec obvinenie novinárov za plnenie svojej práce odmieta a považuje ho za ďalšie z radu zastrašovaní. Pripomenul, že sloboda slova a novinárskej prácejedným z pilierov demokracie.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona