Jadrovú elektráreň v Maďarsku dostavia Rusko

NETKY.SK • 26 August 2022, 15:50 • 2 min
Jadrovú elektráreň v Maďarsku dostavia Rusko

BUDAPEŠŤ/MOSKVA - Maďarská Národná agentúra pre atómovú energiu (OAH) udelila stavebné povolenie na rozšírenie jadrovej elektrárne Paks.

slovakia

left justify in out

Uviedol to na Facebooku maďarský minister vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí Péter Szijjártó. Projektom rozšírenia elektrárne Paks sa zaručí dlhodobá bezpečnosť dodávok energie v Maďarsku, ako aj ochrana maďarských občanov pred extrémnymi cenovými výkyvmi na medzinárodnom trhu s energiou, napísal na sociálnej sieti.

„Udelenie stavebného povolenia dokazuje, že výstavba nových blokov jadrovej elektrárne Paks spĺňa najvyššie a najprísnejšie maďarské i medzinárodné normy a požiadavky,“ dodal Szijjártó. Týka sa to podľa neho aj požiadaviek oblastí požiarnej ochrany, ochrany pred katastrofami, ochrany životného prostredia a banského dozoru.

 

img


Vedúci predstavitelia ruskej štátnej korporácie pre jadrovú energetiku Rosatom 5. mája v Istanbule ubezpečili Maďarsko, že z hľadiska technológie je ich firma schopná zrealizovať dostavbu.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov po schôdzke so Szijjártóom 21. júla v Moskve potvrdil záujem Ruska i Maďarska na projekte atómovej elektrárne Paks 2, ktorý podľa jeho vyjadrenia vnímajú obe strany ako strategický projekt.
 

img


Dohodu o spolupráci medzi Maďarskom a Ruskou federáciou v mierovom využívaní atómovej energie podpísali 14. januára 2014 pri Moskve za účasti predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pôvodný termín dokončenia dostavby dvoch nových blokov elektrárne, rok 2023, sa v procese prijímania zákona o ruskom úvere a schvaľovania projektu Európskou úniou posunul na roky 2026–2027. Projekt v hodnote 12 miliárd eur majú podľa pôvodných plánov financovať z 80 percent ruské štátne banky.

 

Prečítajte si aj: Zbrane a peniaze na Ukrajine končia aj v rukách pašerákov a oligarchov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies