ROZHOVOR s Luciou Gibarti, ktorá naspievala s kapelou Hrdza titulnú pieseň k filmu Sviňa

NETKY.SK • 11 December 2021, 14:00 • 2 min
ROZHOVOR s Luciou Gibarti, ktorá naspievala s kapelou Hrdza titulnú pieseň k filmu Sviňa

Videli ste film Sviňa? Ak aj nie, v hlave vám možno rezonuje titulná pieseň k tomuto filmu – Slovensko moje, ktorú si napríklad bojovník MMA Ivan Buchinger zvolil ako nástupovku. Naspievala ju kapela Hrdza s úžasnou Luciou Gibarti. Netky sa s ňou porozprávali!

slovakia

left justify in out

 

Povedzte nám o sebe niečo, predstavte sa!

 

Som Lucia Gibarti, mimo práce som študentkou VŠ a venujem sa hudbe. So svojou kapelou tvorím hudbu v žánri pop, soul, r´n´b, a som tiež  speváčkou kapely Hrdza.

 

Ako ste sa dostali k hudbe?

 

Ako dieťa som od šiestich do dvanástich rokov navštevovala folklórny súbor a reprezentovala školu v speváckych súťažiach, takže som mala pekný základ. No až koncom roka 2018 som si povedala, že sa hudbe chcem venovať naozaj a naplno. Začala som spievať v kapele Hrdza a postupnom času som spoznávala aj mnoho skvelých hudobníkov, z ktorých sa vykryštalizovala aj moja kapela.

 

img

 

Čo vás inšpiruje?

 

Vo veľkej miere ma inšpiruje môj život a potom okolie. Inšpirácia sa dá nájsť všade, je len na nás, akými očami hľadíme na svet. Páčil sa mi ale jeden výrok, ktorý som si navždy zapamätala a ten znie: "Namiesto akceptovania života ho pozoruj, tak dokážeš písať.‘‘

 

Kde pôsobíte?

 

Pôsobím s mojím sólovým projektom Lucia Gibarti. Väčšinou skúšame v Košiciach a tiež pôsobím v kapele Hrdza, s ktorou sa stretávame v Prešove.

 

 

Máte množstvo úžasných piesní, v hlave nám rezonuje najmä titulná pieseň k filmu Sviňa. Ako ste sa k tomu dostali?

 

V jeden deň nás ako kapelu Hrdza a lídra kapely Slavomíra Gibartiho oslovila režisérka filmu Sviňa, Mariana Čengel-Solčanská s otázkou, či by sme nahrali titulnú pieseň. My sme túto ponuku prijali a pustili sa do práce, aj keď sme na to mali naozaj málo času, myslím že to boli len dva dni. A tak vznikla táto pieseň, ktorá, myslím, že priamo a kontrastne zapadá k téme filmu a k tomu, čo sa tu deje.

 

img

 

Kto je autorom textu a hudby?

 

Táto pieseň je pôvodne spievaná na švédsky nápev, jej text vznikol ešte v roku 1943 a napísal ho Ján Rataj s Jánom Machajdíkom. Túto švédsku melódiu sme ako kapela Hrdza prearanžovali do výslednej skladby s naším zvukom.

 

Dalo sa to vôbec stihnúť za dva dni?  

 

Tým že sme mali okolo seba šikovných ľudí, dalo sa to stihnúť aj napriek časovej tiesni, ktorá tam bola. Klip sme natočili s Jaroslavom Jarisom Vaľkom ešte v ten deň, ako sme skladbu nahrali v štúdiu u Martina Migaša a následne sme riešili ďalšie spracovanie. Veľmi ma teší, že na ňu pribudlo aj veľa krásnych coverov na Youtube a aj keď je spájaná s nie veľmi pekným filmovým dejom, tak pri nej človek dokáže pookriať na duši. Mnoho ľudí by si ju veľmi prialo mať ako novú slovenskú hymnu, no myslím si, že náš poklad Nad Tatrou sa blýska si netreba dať vziať či meniť.

 

 

Film bol dosť emotívny, aké sú vaše pocity z toho celého, film bol dosť silný...

 

Pieseň sme odpremiérovali priamo v kine na predpremiére filmu Sviňa, kde boli prítomní všetci režiséri  a herci ako Jožko Vajda, Gabriela Marcinková, Andrej Remeník, či Arpád Šoltés, podľa ktorého knižnej predlohy bol film natočený. Po skončení filmu nastalo v sále ticho, ktoré sa dalo krájať a ľudia zostali ešte pár minút nehybne sedieť vo svojich sedačkách. Mňa film hodil do surovej reality a opäť mi ukázal mrazivú prítomnosť toho, čo sa tu dialo a, bohužiaľ, ešte stále sa deje.

 

Ako vlastne Ivanovi Buchingerovi napadla práve táto pieseň? Viete?

 

Ivan Buchinger ma pozval na jeho zápas na Oktagon a veľmi si prial, aby som pieseň prišla zaspievať osobne, lebo je to jeho obľúbená skladba, ktorú si vybral ako svoju nástupovku. No z časových dôvodov som, žiaľ, nestíhala, ale držala som mu veľmi palce, sledovala zápas a teším sa, že vyhral a že mu pieseň bola zároveň takou malou podporou a nakopnutím k výkonu.

 

 

img

 

Súvisiaci článok: Oktagon 29: Buchinger bojuje so zranením, jeho sen o treťom titule sa rozplynul 

 

Aktuálne ste predstavili váš nový videoklip s emočnou piesňou. Čo vás inšpirovalo k napísaniu textu? Alebo je to len čisto lyrická záležitosť?

 

Pri písaní textov vždy vychádzam zo svojho života a nebolo to inak ani pri tejto piesni. Je to zatiaľ môj najintímnejší text, pretože opisuje miesto, ktoré zostalo poloprázdne, miesto, kam sa vždy rada vraciam, dom mojich starých rodičov.

 

 

Chystáte niečo nové, zásadné?

 

Chystáme a aj napriek situácii, aká je, sa na to teším, lebo viem že pršať nebude donekonečna a raz musí vyjsť aj slnko, hoci škody sú, žiaľ, nenávratné, no my  tvoríme, nahrávame, pripravujeme nový koncept, nový štúdiový album s kapelou Hrdza a aj môj.

 

Možno vás zaujme: ROZHOVOR s bronzovým Českým slavíkom raperom Raegom: Takmer som tomu neveril




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies