Policajný predstaviteľ: Zbrane pre parížske útoky pochádzali zo zahraničia

NETKY.SK • 13 Január 2015, 17:56 • 2 min
Policajný predstaviteľ: Zbrane pre parížske útoky pochádzali zo zahraničia

PARÍŽ - Predstaviteľ francúzskej polície vyhlásil, že zbrane použité teroristickou bunkou pri útokoch v parížskej oblasti, ktoré si vyžiadali 17 ľudských životov, pochádzali zo zahraničia. Úrady zároveň naliehavo pátrajú po zdroji financovania týchto teroristov, informovala dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Zástupca francúzskych policajných odborov Christophe Crépin povedal, že pátrajú po niekoľkých ľuďoch v súvislosti so "značným" financovaním troch strelcov, ako aj ďalších členov ich siete.
     

Crépin dodal, že dodávky zbraní jednoznačne pochádzali zo zahraničia a ich množstvo naznačuje organizovanú sieť.
     

Tieto správy prišli len niekoľko hodín po tom, čo bulharská prokurátorka Darina Slavovová oznámila zatknutie francúzskeho občana haitského pôvodu s väzbami na jedného z bratov Kouachiovcov, Chérifa, ktorí majú na svedomí masaker v parížskej redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo. Zatknutý Fritz-Joly Joachin sa so Chérifom Kouachim stretol niekoľkokrát na konci decembra.
     

Crépin povedal, že ľudia v islamskej extrémistickej bunke sa hlásili k rôznym džihádistickým skupinám a neboli lojálni len jednej z nich.
     

Francúzska polícia tvrdí, že ešte šesť členov teroristickej bunky, ktorá podnikla parížske útoky, je zrejme stále na úteku - vrátane muža, ktorého videli riadiť auto značky Mini Cooper registrované na Hayat Boumeddienovú, vdovu po treťom strelcovi Amédym Coulibalym. Ten zabil v parížskom supermarkete s kóšer potravinami štyroch francúzskych Židov. Všetci traja útočníci sa hlásili k islamským extrémistom na Blízkom východe - Kouachiovci k al-Káide v Jemene a Coulibaly k organizácii Islamský štát (IS).
     

Polícia pátra aj po spomínanom aute Mini Cooper, registrovanom na Boumeddienovú, ktorá je podľa tureckých úradov už v Sýrii.
     

Jeden z policajných predstaviteľov povedal, že parížska teroristická bunka pozostávala približne z desiatich členov a že "päť alebo šesť ich je stále na úteku". Ich mená však neposkytol. Ďalší predstaviteľ uviedol, že bunku tvorilo približne osem ľudí vrátane Boumeddienovej.
     

Objavilo sa aj video zachytávajúce Coulibalyho, ktorý vysvetľuje, ako sa budú útoky v Paríži odvíjať. Francúzska polícia chce teraz nájsť človeka alebo ľudí, ktorí ho nakrútili a zverejnili. Video bolo zostrihané po piatkových útokoch.
     

Vzájomné kontakty trojice útočníkov siahajú prinajmenšom do roku 2005, keď boli Coulibaly a Chérif Kouachi spolu uväznení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies