Poliaci sa nedajú. Ústavný súd poslal EÚ jasný odkaz

NETKY.SK • 7 Október 2021, 20:27 • 2 min
Poliaci sa nedajú. Ústavný súd poslal EÚ jasný odkaz

VARŠAVA - Vzťahy medzi úniou a naším severným susedom sú už nejaký čas napäté. Predstavitelia krajiny sa bránia, že blok nemôže zasahovať do ústavy členských štátov.

slovakia

left justify in out

Poľský Ústavný súd vo štvrtok rozhodol, že niektoré články zmlúv s Európskou úniou nie sú v súlade s poľskou ústavou. Verdikt tak spochybňuje prednosť legislatívy EÚ pred poľskými zákonmi. Informovala o tom agentúra PAP. Proti väčšine hlasovali iba dvaja zo 14 sudcov, napísala americká agentúra AP.

 

img

 

Podľa vyjadrenia súdu členstvo krajiny v EÚ a ratifikovanie príslušných zmlúv neznamená, že súdne orgány EÚ by mali mať zvrchovanú moc nad PoľskomVerdiktu poľského Ústavného súdu predchádzalo niekoľkomesačné súdne konanie, v ktorom prezident, predstavitelia vlády a parlamentu často zdôrazňovali, že poľská ústava má prednosť pred legislatívnymi normami únie a rozsudky Súdneho dvora EÚ sú niekedy v konflikte s poľským právnym poriadkom.

 

Prečítajte si tiež: Európsky parlament ide tvrdo po Lukašenkovi: sankcie a súd

 

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jablonski ešte pred zverejnením rozsudku zdôraznil, že takýto verdikt by nešiel proti zmluvám o členstve Poľska v EÚ, avšak by ich účinnosť presnejšie definoval v prípadoch podobným tým, keď súdy vo viacerých krajinách nevyhoveli rozsudkom európskeho súdu.

 

img

 

Poľský Ústavný súd sa začal zaoberať touto záležitosťou v júli na podnet premiéra Mateusza Morawieckeho v súvislosti s vymenúvaním sudcov a verdiktom Súdneho dvora EÚ, že legislatíva únie má prednosť pred poľskými zákonmi.

 

Možno vás zaujme: Poľsko chce predĺžiť výnimočný stav. Obáva sa teroristov

 

Brusel zase vníma poľský Ústavný súd ako spolitizovaný, poukazujúc na spriaznenosť viacerých sudcov s vládou vrátane predsedníčky súdu Julie Przylebskej.

 

img

 

Vo vzťahoch Poľska a únie panuje už dlhšie napätá atmosféra. Šéf vládnej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski nedávno vyhlásil, že Poľsko chce ostať v únii, no zároveň chce byť suverénnym štátom. 

 

K téme: Poľský prezident Duda obvinil Alexandra Lukašenka

 

Poľsko viní EÚ z narušovania jeho suverenity tým, že sa stavia proti zmenám v súdnom systéme krajiny, ktorý zaviedla vláda vedená PiS. Kaczynski tvrdí, že právo krajiny by malo byť v jej vlastnej réžii a podľa jeho názoru sa s členskými štátmi EÚ nezaobchádza rovnako, čo je v rozpore s princípmi bloku.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies