Poľsko chce predĺžiť výnimočný stav. Obáva sa teroristov

NETKY.SK • 28 September 2021, 07:01 • 2 min
Poľsko chce predĺžiť výnimočný stav. Obáva sa teroristov

BRATISLAVA - Podľa špeciálnych služieb majú mnohí utečenci prichádzajúci z Bieloruska väzby na teroristov. Okolité krajiny obviňujú z napätej situácie bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý vraj chce vyvolať nestabilitu v Európe.

slovakia

left justify in out

Poľsko chce predĺžiť výnimočný stav na hraniciach s Bieloruskom, pretože podľa Varšavy tam robí Bielorusko nebezpečné provokačné akcie a niektorí migranti zadržaní na hranici sú napojení na teroristickú skupiny. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP. Poľský minister vnútra Mariusz Kaminski oznámil, že odporučí vláde, aby predĺžila výnimočný stav na hranici s Bieloruskom. Ten vyhlásili začiatkom septembra na 30 dní. Kaminiski spresnil, že chce predĺženie o ďalších 60 dní.

 

img

 

Kaminski v pondelok novinárom povedal, že Poľsko zaznamenalo od augusta 9 400 pokusov o nezákonné prekročenie poľskej hranice z Bieloruska, pričom 8 200 z nich sa im podarilo prekaziť. Dodal, že v zadržiavacích zariadeniach sa nachádza okolo 1 200 ľudí, ktorých úrady chytili pri pokuse o ilegálny vstup do Poľska.

 

Prečítajte si tiež: Poľský prezident Duda obvinil Alexandra Lukašenka

 

Minister predložil zistenia poľských špeciálnych služieb, podľa ktorých sa v telefónoch niektorých zadržaných nachádzajú dôkazy, že majú zločineckú minulosť vrátane kontaktov s teroristickými organizáciami - a v niektorých prípadoch aj dlhodobé kontakty s Ruskom.

 

Tieto materiály "naznačujú, že Rusko je čoraz dôležitejším bodom na ilegálnej migračnej trase do Poľska a Európskej únie. Niektorí zo zadržaných mali fotografie dokumentujúce ich dlhodobý vzťah s Ruskom", píšu vo vyhlásení špeciálnych služieb.

 

img

 

Špeciálne služby dodávajú, že prítomnosť takýchto jednotlivcov v Poľsku "môže predstavovať vážnu hrozbu pre národnú bezpečnosť"Tieto tvrdenia nebolo možné overiť, upozornila AP.

 

Medzitým poľský minister obrany Mariusz Blaszczak obvinil bieloruské sily z provokačných akcií, napríklad zo streľby do vzduchu a mierenia zbraňami na poľských vojakov. "Na hraniciach dochádza k provokačným incidentom, ktoré môžu vyústiť do veľmi napätých situácií," povedal Blaszczak.

 

K téme: Na východe Poľska vyhlásili výnimočný stav. Dôvodom sú migranti

 

Vlády v Poľsku, Litve a Lotyšsku, ktoré sú na východnej hranici EÚ s Bieloruskom, obviňujú režim podporovaný Moskvou z povzbudzovania ilegálnej migrácie do spomenutých troch krajín. Migrantov povzbudzujú osoby z Blízkeho východu a Afriky, aby tak spôsobili spory a chaos v rámci EÚ.

 

Poľsko už na to reagovalo vyslaním vojakov na hranice a postavením plota so žiletkovým drôtom, čo má zastaviť pokusy o vstup na poľské územie. Väčšina migrantov sa chce dostať do Nemecka a niektorým sa evidentne podarilo nepozorovane prejsť.

 

img

 

Výnimočný stav a ďalšie prísne opatrenia však spôsobujú, že v pohraničnej oblasti uviazli migranti na celé týždne a 5 ich zomrelo, píše AP. Aktivisti za ľudské práva tvrdia, že opatrenia úradov sú nehumánne.

 

Súčasný výnimočný stav platí v 183 pohraničných lokalitách a na základe neho v nich zakázali všetky turistické exkurzie, kultúrne i hromadné podujatia a demonštrácie. Dôvodom tohto kroku je, aby mohli pohraničníci, armáda a polícia účinnejšie monitorovať situáciu na hraniciach s Bieloruskom. Viacerí predstavitelia okolitých krajín obviňujú z organizovania nelegálnej migrácie režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý sa tak podľa nich snaží vyvolať v EÚ nestabilitu.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies