VIDEO: V Poľsku zaznamenali šesť tornád

NETKY.SK • 18 Február 2022, 06:10 • 2 min
VIDEO: V Poľsku zaznamenali šesť tornád

VARŠAVA - Hasiči museli zasahovať pri tisíckach výjazdov a v odpratávaní škôd pokračovali aj vo večerných hodinách.

slovakia

left justify in out

Mimoriadne silný vietor si v Poľsku vyžiadal najmenej tri obete a spôsobil veľké materiálne škody. Vo štvrtok o tom informovali poľské spravodajské portály. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) naši severní susedia zaznamenali až šesť tornád. SHMÚ na to upozornil na sociálnej sieti.

 

 

„Tornáda bežne považujeme za extrémne zriedkavý a ničivý jav spojený s búrkami – tie si zasa bežne spájame s letom. Táto zima túto (nesprávnu) predstavu výrazne narúša, pretože aj dnes sa pri a po prechode studeného frontu v našej oblasti opäť vyskytli búrky. V Poľsku sa však okrem búrok v noci na dnes vyskytli aj tornáda, zatiaľ je ich zdokumentovaných šesť,“ uviedol SHMÚ na Facebooku.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Záplavy zabili vyše 90 ľudí!

 

Podľa meteorológov to poukazuje na fakt, že pre vznik tornád nie je nutné, aby bolo teplo. Kľúčové sú podmienky ohľadne prúdenia, vlhkosti a teplotného zvrstvenia.“

 

 

Podľa poľskej Národnej hasičskej brigády spôsobil mimoriadne silný vietor škody na budovách v takmer každom okrese krajiny. Najhoršie postihnutou oblasťou je však západ Poľska. Podľa spravodajskej televízie TVN24 bolo do štvrtkového večera stále bez dodávok elektrickej energie asi 240 000 spotrebiteľov.

 

Možno vás zaujme: Británia čaká na vpád víchrice Eunice, v pohotovosti je aj armáda

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies