Pokusy o zákaz kníh v USA dosiahli vlani rekordnú úroveň

NETKY.SK • 24 Marec 2023, 11:16 • 2 min
Pokusy o zákaz kníh v USA dosiahli vlani rekordnú úroveň

New York - Požiadavky na odstránenie kníh z regálov v USA v roku 2022 dosiahli rekordné maximum. Väčšina titulov, ktoré boli "terčom cenzúry", sa venovala záležitostiam menšín a komunity LGBTQIA+. Vyplýva to z údajov neziskovej organizácie American Library Association (ALA).

slovakia

left justify in out

V minulom roku bolo v Spojených štátoch podaných celkovo 1269 individuálnych "výziev", teda požiadaviek na obmedzenie alebo odstránenie jednej alebo viacerých kníh. Predchádzajúci "rekord" bol z roku 2021, keď ich bolo podaných 729. Autormi prevažnej väčšiny kníh boli členovia komunity LGBTQIA+ a menšín alebo boli napísané o nich. Podľa ALA bolo v minulom roku "terčom cenzúry" viac ako 2500 kníh, v roku 2021 to bolo približne 1900 kníh. Prevažnú väčšinu (86 percent) tvorili knihy pre deti a viac ako polovicu (58 percent) tvorili knihy určené na výučbu alebo boli v školách dostupné!!! "Cieľom je potlačiť hlasy tých, ktorí sú v krajine tradične vylúčení z debát, ako sú príslušníci komunity LGBTQIA+ alebo ľudia inej farby pleti," uviedla riaditeľka kancelárie ALA pre intelektuálnu slobodu Deborah Caldwellová-Stoneová. Každý takýto pokus o zákaz prístupu ku knihe nazvala "priamym útokom na ústavou chránené právo každého človeka slobodne si vybrať, ktoré knihy si prečíta a aké myšlienky preskúma". Americkí konzervatívni lídri sa začali znovu zameriavať na vzdelávanie. Z učebných osnov sa snažia sa odstrániť obsah, ktorý podľa nich presadzuje takzvanú progresívnu agendu, najmä v oblasti rasovej a rodovej identity. Hlavným terčom týchto snáh je najmä román Milovaná od afroamerickej spisovateľky Toni Morrisonovej. Dielo ocenené v roku 1988 Pulitzerovou cenou popisuje deštruktívne a traumatické dedičstvo otroctva. Rozpráva príbeh slobodnej černošky, ktorá je uväznená spomienkami na život bývalej otrokyne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona