Švédsko poskytne vyše 520 miliónov eur na obnovu Ukrajiny

NETKY.SK • 17 Júl 2023, 17:45 • 2 min
Švédsko poskytne vyše 520 miliónov eur na obnovu Ukrajiny

ŠTOKHOLM - Švédska vláda v pondelok oznámila, že vyčlenila šesť miliárd švédskych korún (zhruba 521 miliónov eur) na pomoc pri obnove Ukrajiny a zavádzaní reforiem, ktoré by Kyjevu otvorili cestu k členstvu v Európskej únii.

slovakia

left justify in out

Švédsky minister obchodu a medzinárodného rozvoja Johan Forssell vyhlásil, že finančné prostriedky, ktoré budú Ukrajine dodané v rokoch 2023–2027, sú súčasťou novej stratégie vytvorenej špeciálne pre Ukrajinu. "Ide o najrozsiahlejšiu a najambicióznejšiu bilaterálnu stratégiu, ktorú Švédsko kedy vyvinulo," oznámil Forssell na tlačovej konferencii. Zdôraznil, že vyčlenené financie predstavujú "základný kameň" švédskej pomoci pre Ukrajinu.

"V dlhodobom horizonte nechceme v Kyjeve vidieť len jednu, ale dve modro-žlté vlajky: ukrajinskú aj európsku," povedal Forssell na margo reforiem, ktoré by mali Ukrajine pomôcť včleniť sa do EÚ, s čím by jej mali pomôcť aj peniaze zo Švédska. 

Finančná podpora pomôže aj s obnovením ukrajinskej infraštruktúry a zdravotníctva a zjednoduší tiež Ukrajine prechod na zelenú energiu a technológie. Medzi prioritami švédskej pomoci pre Kyjev je aj bezpečnostný sektor a posilnenie dodržiavania ľudských práv. Štokholm chce pomôcť aj v oblasti obchodu pre ukrajinských podnikateľov a tiež bojovať proti korupcii.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z februára 2022 Švédsko už vyčlenilo na humanitárne dodávky a pomoc pre civilné obyvateľstvo 4,7 miliardy švédskych korún (takmer 410 miliónov eur) a na vojenskú podporu až 17 miliárd korún (1,5 miliardy eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Trend
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies