Silné slová Joe Bidena. Povedal to, čomu sa mnohí vyhýbali!

NETKY.SK • 13 Apríl 2022, 08:04 • 2 min
Silné slová Joe Bidena. Povedal to, čomu sa mnohí vyhýbali!

WASHINGTON - Americký prezident sa opäť vyjadril k vojne na Ukrajine. Tentoraz smeroval voči ruskému náprotivku vážne obvinenie.

slovakia

left justify in out

Joe Biden v noci na stredu vyhlásil, že vojna, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, sa rovná genocíde. „Áno, nazval som to genocídou. Je to čoraz jasnejšie, že Putin sa pokúša vymazať čo i len myšlienku byť Ukrajincom,“ povedal reportérom krátko pred nástupom na palubu lietadla Air Force One, ktorým sa z amerického štátu Iowa vrátil do Washingtonu.

 

img

 

„Doslova prichádzajú ďalšie dôkazy o hrozných veciach, ktoré spravili Rusi na Ukrajine, a dozvieme sa viac a viac o devastácii. Nechajme právnikov, aby na medzinárodnej úrovni rozhodli, či sa to tak kvalifikuje,“ uviedol ďalej Biden, ktorý krátko predtým počas svojho prejavu o cenách pohonných hmôt v Iowe naznačil, že sa Putin na Ukrajine dopúšťa genocídy, podrobnosti však vtedy neuviedol.

 

Prečítajte si tiež: V Buči našli vyše 400 mŕtvych!

 

Bidenove vyjadrenia na sociálnej sieti Twitter ocenil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky, informuje stanica BBC. „Pravdivé slová. Nazvať veci ich pravými menami je nevyhnutné, aby sme sa vzopreli zlu,“ napísal.

 

img

 

Prezident USA predtým v súvislosti s krokmi Ruska na Ukrajine hovoril o vojnových zločinoch, pripomína AFP. Bývalí americkí lídri sa často vyhýbali oficiálnemu označeniu smrtiacich kampaní, ako je napríklad ruská vojna na Ukrajine, za genocídu, pre záväzok vyplývajúci z medzinárodného dohovoru o genocíde, podotýka AFP. Ten vyžaduje, aby signatárske krajiny zasiahli, v prípade, že genocídu oficiálne identifikujú. Tento záväzok tiež považovali za dôvod, ktorý exprezidentovi Billovi Clintonovi bránil vyhlásiť za genocídu napríklad vyvraždenie 800 000 etnických Tutsiov v Rwande v roku 1994.

 

Možno vás zaujme: Manželka ukrajinského prezidenta prehovorila o vojne. Čo majú v rodine zakázané?




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies