Vyskúšajte to tento rok inak. Krok za krokom k veľkým cieľom

NETKY.SK • 13 Február 2023, 14:47 • 2 min
Vyskúšajte to tento rok inak. Krok za krokom k veľkým cieľom

BRATISLAVA - Dali ste si novoročné predsavzatia? A po niekoľkých dňoch ste zistili, že takto to nepôjde? K najčastejším novoročným predsavzatiam patria zdravie, chudnutie, viac pohybu, či nájdenie si partnera. Možno to tak na prvý pohľad nevyzerá, ale všetko so všetkým súvisí.

slovakia

left justify in out

Partnera vám síce nenájdeme, oslovili sme však odborníkov na cvičenie a zdravú výživu, ktorí nám povedia, ako to tentokrát určite vyjde. Na začiatok je potrebné povedať, že ak chceme niečo zmeniť, musíme začať najprv v hlave. Byť skutočne presvedčený o tom, že náš život potrebuje nový impulz. Ďalším krokom je plán. Taký, ktorý obsahuje malé kroky, nepočíta so skratkami a neočakáva zázraky. Navyše, pohyb a zdravšie stravovanie nie sú len „na krásu“. Je to výborná prevencia proti rôznym civilizačným ochoreniam.

 

Pred začiatkom cvičenia zvážte svoje možnosti

 

Ako teda správne cvičiť, aby to tentokrát vyšlo? Najdôležitejšie je, aby vás cvičenie bavilo. Niekto uprednostňuje cvičenie v kolektíve, iný si pri cvičení potrebuje prečistiť myšlienky (beh, rýchla chôdza), a ďalší nemá čas na dochádzku do fitness centra. Pre každého existuje riešenie, tí zaneprázdnení nájdu dnes už množstvo druhov cvičenia na internete. Ak chcete cvičiť „pod dozorom“, je pre vás ideálnou voľbou dať si pripraviť tréningový plán na mieru.Podľa slov Ľuboša Gsch, profesionálneho trénera a špecialistu na tvarovanie postavy, je v tomto prípade dôležité zvážiť svoje možnosti. „U niektorých ľudí, narážam na nesprávne stanovené ciele. Keď spolu začneme cvičiť a dohodneme si 4 tréningy do týždňa, vydrží im to možno niekoľko týždňov.Potom sú schopní realizovať tak jeden – dva tréningy do týždňa. Dôvodom je nedostatok času, únava, či nestíhanie vecí z ostatných oblastí života,“ konštatuje Ľuboš Gsch.

 

Skratky nefungujú

 

My ľudia často hľadáme podľa slov Ľuboša Gsch skratky. A tak je to aj v prípade zmeny postavy. „Mnohé roky praxe v tejto oblasti potvrdzujú, že v prípade zmeny postavy oveľa lepšie fungujú jemné a ľahké úpravy procesu, ako okamžitá revolúcia. Schudnúť napríklad 10 kilogramov za mesiac je pre väčšinu z nás nereálny cieľ. A extrémnym nárazovým cvičením si navyše môžeme privodiť svalovicu, svalovú horúčku alebo aj zranenie. Pri cvičení je dôležitá pravidelnosť. Ak je pohyb pravidelný, nie sú potrebné vysoké dávky.“ konštatuje Ľuboš Gsch.Hovorí tiež, že človek by mal vedieť, čo vlastne robí. Lebo ak nevie, necvičí správne. „Mali by sme si teda naštudovať aspoň nejaké základy, alebo sa s niekým poradiť. Premiestňovaním záťaže sem a tam si totiž môžeme viac ublížiť ako pomôcť,“ hovorí Ľuboš Gsch.

 

Obmedzte tuky, objavte zeleninu

Podobne je to aj so stravovaním.Redukcia hmotnosti nemusí hneď znamenať extrémnu diétu či detox. Stačí, ak začnete postupne meniť svoje stravovacie návyky. Na začiatok obmedzte živočíšne tuky a jednoduché cukry a objavte čaro ovocia a zeleniny. Pri vytváraní nového jedálnička sa môžete inšpirovať stredomorskou kuchyňou. Jej zloženie je bohaté na rastlinnú stravu a zdraviu prospešné mastné kyseliny. Kladie dôraz na jedlá a potraviny nabité živinami a výživnými látkami. Výborne funguje aj teraz v zime, kedy sa telo potrebuje „obaliť a zahriať“.

 

Plný vysávač nefunguje

Prečo by ste mali tento rok postupnými krokmi začať cvičiť a zmeniť svoje stravovacie návyky? Ako často ste v minulom roku nemali energiu a nič sa vám nechcelo?„Predstavte si vysávač, ktorý sa pri práci plní nečistotami. Aby ste mohli s ním ďalej pracovať, je potrebné ho vyčistiť. Takto podobne to funguje aj s našim organizmom.Keď je plný nečistôt, dáva nám to navonok najavo v podobe chronickej únavy, narušenom fungovaní imunitného systému, zhoršení kvality pokožky a vlasov a v problémoch s trávením. Naše telo teda celkovo zle funguje,“ hovorí Bc. Sandra Vaceková, biochemička, ktorá sa venuje prirodzenej imunite, zdravej výžive a diagnostike skrytých chronických bunkových zápalov.

 

Toxické látky z tela odbúrava pečeň

 

Podľa slov Bc. Sandry Vacekovej, aby bol akýkoľvek diétny program účinný a aj detox tela mal zmysel, musíme sa pozrieť na to, ako je na tom naše telo zvnútra. A tu prichádza na rad pečeň.„Na vrchu celej továrne, ktorá nás udržiava fit, je pečeň. Prebieha v nej takmer 500 tisíc biochemických reakcií. A ak má pečeň príliš veľa práce s filtrovaním toxínov, začne byť unavená a potom aj naše telo.“Už naše bežné stravovacie návyky veľmi zaťažujú pečeň. Ak k tomu pripočítame ešte sviatkové vyprážané jedlá, nezdravé tuky v zemiakovom šaláte, zákusky, alkohol, a to všetko znásobíme opakovaným prejedaním, je najvyšší čas zmeniť svoje stravovacie návyky. A prečo pečeň? „Ako už bolo povedané, pečeň odbúrava toxické látky, vrátane tých, ktoré prijímame v potrave. Ak ich prijímame veľa, (vrátane tých, ktoré telo potrebuje), je to ako s plným vysávačom. Ak sa nahromadia v nadmernom množstve, stávajú sa toxické. A pri ich spracovaní, má pečeň nezastupiteľnú úlohu,“hovorí Bc. Sandra Vaceková.

 

Regenerácia pečene má svoje limity

 

Regeneračná schopnosť pečene má však podľa jej slov svoje limity. Pri dlhodobom vystavení pečene toxickým látkam, môže prísť k jej poškodeniam. Keď pečeň nestíha, hromadí sa v nej tuk. Najrozšírenejším ochorením pečene je jej nealkoholové stukovatenie (NAFLD).  NAFLD zahŕňa celé spektrum, od jednoduchej steatózy po steatohepatitídu („nealkoholická steatohepatitída“), fibrózu a napokon cirhózu a hepatocelulárny karcinóm. V komplexnej patogenéze NAFLD hrá úlohu niekoľko faktorov, ako je genetická predispozícia, nadváha, inzulínová rezistencia, zápal, žlčové soli, črevný mikrobióm a výživa. Pacienti s NAFLD majú zvýšené riziko vzniku diabetes mellitus 2. typu, kardiovaskulárnych ochorení a malignít, ako je hepatocelulárny karcinóm. Základným kameňom liečby NAFLD je úprava životosprávy zameraná na redukciu hmotnosti.
 

Pomôcť pečeni môžeme naviac pomocou fosfolipidov.Siahnite povoľnopredajnom lieku Essentiale® 300 mg, ktorý obsahuje esenciálne (základné) fosfolipidy – prírodné látky blízke fosfolipidom, ktoré sú súčasťou bunkových membrán. Pri pečeňových ochoreniach, pri ktorých dochádza k poruche látkovej premeny pečeňovej bunky, sú takto podané fosfolipidy prednostne využívané pečeňovými bunkami a zabudovávané do ich bunkovej membrány. Liek urýchľuje obnovupečeňových buniek, zlepšuje ich funkciu a podporuje ich regeneráciu.Hlavnou výhodou esenciálnych fosfolipidov je ich veľmi dobrá znášanlivosť a minimálne vedľajšie účinky.

 

Čo robiť, keď vás chytí „mlsná“?

 

Vyskúšajte celozrnné krekry so semienkami

Na približne 40 ks potrebujeme:

100 g celozrnnej špaldovej múky
30 g psylium
70 g celých celozrnných vločiek
50 g tekvicových semienok
50 g nesolených pistácií
30 g maku
20 g sezamových semienok
25 g ľanových semienok
25 g konopných semienok
10 g chia semienok
tymián
rozmarín
1 čajová lyžička soli
120 ml vody
30 ml olivového oleja

Postup:

Ľanové semienka rozmixujeme a zalejeme trochou teplej vody. Necháme odstáť. Zmiešame všetky suché ingrediencie, pridáme vodu, olej a ľanové semienka a necháme postáť pol hodinu.Rozotrieme na plech v rozmere 35x30 cm a pečieme 15 minút na 180 stupňov Celzia. Nakrájame a vložíme opäť do rúry na 160 stupňov Celzia. Dopekáme do chrumkava.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona