Pokračuje proces so šiestimi Rumunmi, ktorí ukradli vzácne obrazy

NETKY.SK • 10 September 2013, 07:33 • 2 min
Pokračuje proces so šiestimi Rumunmi, ktorí ukradli vzácne obrazy

BUKUREŠŤ - Proces so šiestimi Rumunmi, ktorí sa minulý rok podieľali na krádeži vzácnych obrazov z múzea v holandskom meste Rotterdam, bude v utorok v Bukurešti po augustovom odročení pokračovať.

slovakia

left justify in out

Dôvodom odročenia bola deklarovaná potreba prešetriť niektoré záležitosti vrátane žiadosti obhajoby o ich prepustenie na kauciu. Navyše, krátko pred začatím procesu prišiel advokát lídra skupiny Radu Dogara s ponukou, že jeho klient chce vrátiť päť zo siedmich odcudzených malieb. Výmenou za to požaduje súdny proces v Holandsku, a nie v Rumunsku.

Vyšetrovanie prípadu sprevádzajú nedávne vyjadrenia Dogarovej matky, ktorá údajne sedem ukradnutých obrazov spálila. Žena vyšetrovateľom povedala, že tak chcela zničiť dôkazy. Neskôr svoje vyjadrenia poprela. Jej syn ako líder zločineckej skupiny, ktorej členovia žili v Holandsku, svoju vinu priznal a hrozí mu až 20 rokov za mrežami. Na podozrivých mužov nepriamo upozornila znalkyňa rumunského národného múzea, ktorú jej známy požiadal o názor na diela, ktoré chcel kúpiť. Žena zostala šokovaná zistením, že maľby sú originály a oznámila to úradom. O tri mesiace troch podozrivých vypátrali a zadržali. 

Trojica páchateľov sa v októbri 2012 dostala do múzea zadným núdzovým východom. Za necelé tri minúty muži ukradli sedem vzácnych obrazov od Pabla Picassa, Clauda Moneta a Paula Gauguina. Skupina obrazy previezla do Rumunska, no predať sa im ich nepodarilo. Hodnota ich lupu, ktorý sa označuje za krádež storočia, sa podľa prokuratúry pohybuje na úrovni 18 miliónov eur. Odborníci na umenie však hovoria o sto miliónoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies