Holywoodske štrajky scenáristov a hercov zrejme pripravia Warner Bros. Discovery o pol miliardy

NETKY.SK • 9 September 2023, 09:30 • 2 min
Holywoodske štrajky scenáristov a hercov zrejme pripravia Warner Bros. Discovery o pol miliardy

LOS ANGELES - Spoločnosť Warner Bros. Discovery v dôsledku tohtoročných štrajkov v Hollywoode znížila očakávania svojich ziskov o pol miliardy dolárov, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

slovakia

left justify in out

Americký televízny a filmový priemysel naďalej paralyzujú štrajky hercov a scenáristov. Spoločnosť Warner Bros. Discovery vlastní značky HBO, Max, CNN, TNT a množstvo ďalších spoločností pôsobiacich v zábavnom priemysle vrátane komiksového giganta DC Comics. Spoločnosť pôvodne v dokumente zaslanom regulačnému úradu uviedla očakávané zisky pred zdanením vo výške 11 – 11,5 miliardy amerických dolárov, aktuálne ich však znížila na úroveň 10,5 – 11 miliárd amerických dolárov.

 

Do štrajku ako prví v máji vstúpili scenáristi, v polovici júna sa k nim pripojili aj herci. Ide o prvý spoločný štrajk hollywoodskych hercov a scenáristov za uplynulých 60 rokov. Umelci štrajkujú za lepšie pracovné podmienky a vyššie platy, ako aj proti hrozbám, ktoré pre zábavný priemysel predstavuje umelá inteligencia.

Hlavný vyjednávač odborov SAG-AFTRA Duncan Cabtree-Ireland považuje štrajk za krajný prostriedok. Organizácia SAG-AFTRA zastupuje viac ako 160.000 hercov, moderátorov, konferencierov a iných pracovníkov mediálneho odvetvia.

 

Šéf Disney Bob Iger tvrdí, že v súčasnosti ide o najhoršie načasovaný štrajk, pričom očakávania SAG-AFTRA označuje za nerealistické.

 

Štrajk prinútil mnohé filmové štúdiá zmeniť svoje rozpisy a ovplyvnil i natáčanie populárnych televíznych seriálov či filmov. Jeho vplyv však siaha ďaleko za hranice zábavného priemyslu a ovplyvňuje celú ekonomiku Kalifornie. Todd Holmes, profesor manažmentu v zábavnom priemysle na Kalifornskej štátnej univerzite v Northridge, na základe údajov získaných zo štrajku scenáristov v roku 2007 odhaduje, že aktuálny štrajk už kalifornskú ekonomiku pripravil o tri miliardy dolárov, tieto straty sa však pravdepodobne ešte prehĺbia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: AP News
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies