Európsky súd pre ľudské práva pozastavil posudzovanie sťažností proti Rusku

NETKY.SK • 17 Marec 2022, 09:05 • 2 min
Európsky súd pre ľudské práva pozastavil posudzovanie sťažností proti Rusku

ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), orgán Rady Európy (RE), rozhodol, že pozastaví posudzovanie všetkých sťažností voči Ruskej federácii. Uvádza sa to vo vyhlásení tlačovej služby ESĽP, o ktorom vo štvrtok informovala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení zverejnenom v stredu sa píše, že posudzovanie sťažností je pozastavené, kým sa v práci ESĽP neurčia právne dôsledky vystúpenia Ruskej federácie z Rady Európy.

 

Podľa údajov zverejnených v januári zo 70 000 prípadov, ktoré súd sídliaci vo francúzskom meste Štrasburg rieši, 24 percent podali ruskí občania. Ďalších vyše 20 percent podali Turci, 16 percent Ukrajinci a 8 percent Rumuni.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) v utorok jednomyseľne schválilo uznesenie, podľa ktorého Rusko nemôže zostať členom tejto organizácie.

 

img

 

V ten istý deň ruská vláda oznámila RE, že z nej vystupuje a upúšťa aj od svojich záväzkov vyplývajúcich z Európskeho dohovoru o ľudských právach.

 

Výbor ministrov RE následne - v stredu - rozhodol o okamžitom vylúčení Ruska z RE. Rusko bolo členom Rady Európy 26 rokov.

Výbor ministrov RE po konzultácii s PZ RE rozhodol ešte 25. februára, teda deň po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, o pozastavení zastúpenia Ruska v Rade Európy.

 

Rusko sa stalo členom Rady Európy 28. februára 1996.

 

Šéf medzinárodného ľudskoprávneho projektu Agora Pavel Čikov vysvetlil, že po vystúpení Ruskej federácie z RE a vyňatia spod jurisdikcie ESĽP sa budú môcť Rusi sťažovať na porušovanie svojich práv zo strany úradov vo výboroch OSN. Tie im však nemôžu priznať peňažnú náhradu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies