Hygienici odhalili na vianočných trhoch viaceré nedostatky

NETKY.SK • 20 December 2019, 14:19 • 2 min
Hygienici odhalili na vianočných trhoch viaceré nedostatky

BRATISLAVA - Hygienickou kontrolou prešlo na Slovensku tohto roku už viac ako 400 vianočných stánkov. Najviac zariadení so zistenými nedostatkami bolo pritom počas kontroly v Bratislavskom kraji.

slovakia

left justify in out

Bratislavský kraj dopadol najhoršie 

Hygienici zistili v hlavnom meste Slovenska nedostatky v desiatich zariadeniach zo skontrolovaných 63, čo predstavuje takmer 16 %. Na porovnanie v Prešovskom a Žilinskom kraji zistili hygienici pochybenia zhodne len v jednom zariadení z približne 70 skontrolovaných, čo predstavuje 1,5 %. 

 

img

 

Najväčšie problémy a chýbajúce doklady 
Medzi najčastejšie nedostatky v prevádzkach patrili: potraviny neznámeho pôvodu, pokrmy bez nadobúdacích dokladov, nedodržanie chladiaceho reťazca, skladovanie potravín priamo na podlahe, suroviny po dátume spotreby, zamestnanci bez vhodného odevu či nezabezpečená tečúca studená a teplá pitná voda.

 

img

 

Päť zamestnancov prevádzok sa nevedelo preukázať dokladom o odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažnej činnosti a v troch prípadoch nepredložili povolenie k uvedeniu priestorov do prevádzky. Pracovníci regionálneho úradu verejného zdravotníctva uložili za zistené nedostatky 32 pokút v celkovej sume 3191 eur. Zároveň začali tri správne konania vo veci uloženia pokuty.

 

img


Vyjadrenie hlavného hygienika SR
"Počas mimoriadnej kontroly vianočných trhov regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR zistili menej závažné hygienické nedostatky. Vyhovujúca úroveň hygieny a rovnako aj technické zabezpečenie je výsledkom nielen každoročne sa opakujúcich kontrol, ale aj spolupráce s organizátormi vianočných trhov," uviedol hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

 

Pripomenul tiež, že aj keď mimoriadna kontrola vianočných trhov skončila, v bežných kontrolách budú naďalej pokračovať.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies