Kde chcú autá na elektrinu zvýhodniť bezplatným parkovným?

NETKY.SK • 22 September 2020, 11:41 • 2 min
Kde chcú autá na elektrinu zvýhodniť bezplatným parkovným?

Na Slovensku sú aj samosprávy s ambicióznymi projektami v prospech jednoduchšieho pohybu peších po meste.

slovakia

left justify in out

Vzor?

„Možno po vzore mesta Liptovský Mikuláš môžu postupovať iné mestá, keďže pešie zóny u nás nie sú žiadnou novinkou a fungujú u nás dlhoročne,“ myslí si hovorkyňa metropole Liptova Viktória Čapčíková. Pešou zónou je tu totiž celé historické centrum i centrálna ulica v Podbrezinách.

 

Podpora MHD

Podľa Čapčíkovej sa mesto snaží podporovať ekologické možnosti, zavedenie zákazu pre autá s pohonom na diesel by však vzhľadom k malému územiu mesta nemalo význam. „Množstvo vozidiel v centre mesta sa snažíme skôr obmedziť podporou mestskej hromadnej dopravy a podporou bezpečnej pešej a cyklistickej dopravy (napr. budovanie vnútromestskej cyklotrasy),“ dodala.

 

 

Ambícia Dubnice

Veľmi ambiciózni sú v Dubnici nad Váhom, kde už sú dve pešie zóny. „A to priamo na Námestí Matice slovenskej, ktoré podstúpi pravdepodobne v budúcom roku rekonštrukciu, avšak už teraz je naň vstup motorovým vozidlám zakázaný a tak to i ostane,“ povedala hovorkyňa mesta Veronika Rezáková.

 

Rozšírenie

Chcú sa však zónami rozšíriť. Mohlo by sa tak stať pri bývalom historickom centre - pri Dubnickom kaštieli a historickom Parku J. B. Magina. „Mesto pripravuje celkovú obnovu a revitalizáciu tejto zóny, v rámci ktorej uvažuje aj nad jej čiastočným uzatvorením pre motorové vozidlá (komunikácia bude uzatvorená a teda neprejazdná, no bude na nej možné vozidlo zaparkovať).“

 

 

Promenáda

Hovorkyňa dodala, že druhou pešou zónou je „niekdajšie trhovisko a priestor pred obchodnou pasážou, ktorý je chodcami využívaný ako frekventovaný koridor“. Rezáková zdôraznila, že v tomto meste Ilavského okresu majú jeden veľký sen. „Cieľom je prepojiť všetky tri uvedené lokality (pešie zóny) a spraviť z nich atraktívnu promenádu pre peších.“

 

Ambiciózni Žochári

V Topoľčanoch síce nechcú rozširovať pešie zóny, ale v oblasti ekológie dopravy sú v meste hokejovej ikony - Miroslava Šatana - ambiciózni. Peter Brloš, poverený vedením odboru služieb mesta, povedal, že momentálne sa neuvažuje o zákaze nafty v meste, ale „na stole“ je iný návrh.

 

 

Zvýhodnenie elektriny

„V rámci pripravovaného projektu parkovacej politiky centrálnej mestskej zóny chceme zvýhodniť najekologickejšiu formu automobilov – elektromobilov pri vstupe do centra mesta vo forme bezplatného parkovania a takýmto prirodzeným spôsobom vplývať na ekologické myslenie motoristov a rozhodovanie sa o kúpe ekologického nového automobilu,“  dodal Brloš.

 

Pozrite si aj o prístupe v iných mestách. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona