Viete kde sa uskutoční jediná vulkanologická expozícia na Slovensku?

NETKY.SK • 14 Marec 2024, 10:30 • 2 min
Viete kde sa uskutoční jediná vulkanologická expozícia na Slovensku?

V priestoroch Pohronského múzea v Novej Bani v stredu 13. marca slávnostne otvorili zmodernizovanú vulkanologickú expozíciu. Tá je jedinou svojho druhu na Slovensku. Návštevníkov láka na interaktívne prvky aj exponáty z rôznych kútov sveta.

slovakia

left justify in out

Najmladšia vyhasnutá sopka v strednej Európe, Putikov vŕšok, ktorá sa nachádza len pár kilometrov od Novej Bane, dala v roku 1998 za vznik jedinečnej vulkanologickej expozícii v priestoroch Pohronského múzea. Po viac ako štvrťstoročí sa expozícia vďaka prostriedkom z eurofondov a príspevku zriaďovateľa múzea – Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), dočkala kompletnej obnovy a modernizácie.

„Dúfam, že dnešná trinástka v dátume bude pre vynovenú expozíciu šťastným číslom a že svojim silným vkladom prispeje k novému poznaniu čo najväčšieho počtu ľudí. Verím, že ju dokážeme zapojiť do vzdelávacej ponuky pre naše školy, ale aj do ponuky pre rozvoj turistického ruchu. Ďakujem všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a vďaka ktorým tu dnes máme expozíciu nielen jedinečnú v rámci Slovenska, ale aj atraktívnu pre návštevníka,“ povedal počas dnešného slávnostného otvorenia zmodernizovanej expozície župan Ondrej Lunter.

Cieľovou skupinou novej expozície Vulkanológia budú návštevníci všetkých vekových kategórií a to nielen z regiónu Nová Baňa, ale aj zo Slovenska či zahraničia. Všetkým návštevníkom budú pomocou moderných a nových interaktívnych technológií obstaraných pre túto expozíciu prestavené témy vulkanológie, geológie a sopečnej činnosti. Celkové náklady na modernizáciu expozície a zlepšenie hygienických štandardov presiahli 170-tisíc eur, z toho 40-tisíc boli vlastné prostriedky BBSK.

Vo vynovenej expozícii nájdu návštevníci dotykový stôl, interaktívny panel s prehľadom seizmickej aktivity a videami sopečnej činnosti či rotujúci digitalizovaný exponát, ktorý porovnáva a popisuje sopečné bomby z rôznych oblastí. Nechýba vulkanický materiál z Putikovho vŕška či zbierka vzoriek z iných známych vulkánov, ako Lipari, Stromboli, Vulkáno, Kľjučevskaja či Hekla.

„Nová expozícia zodpovedá súčasným trendom múzejníctva 21. storočia a návštevníkovi tu sprostredkujeme modernou formou poznanie a zážitok. Zážitok je sprostredkovaný cez interakciu, modernú formu prezentácie, cez umelecké spracovanie scény a vytvorenie vlastnej skúsenosti súvisiacej s témou expozície,“ uzavrel Peter Černek, riaditeľ Odboru kultúry Úradu BBSK s tým, že hlavným garantom expozície je Jaroslav Lexa zo Slovenskej akadémie vied.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Banskobystrický samosprávny kraj
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies