Policajná akcia „Týždeň prevencie na železnici“ - boli vykonané kontroly aj nájdené hľadané osoby

NETKY.SK • 15 Apríl 2024, 13:00 • 2 min
Policajná akcia „Týždeň prevencie na železnici“ - boli vykonané kontroly aj nájdené hľadané osoby

Policajný zbor sa už niekoľko rokov pravidelne zapája do medzinárodných policajných akcií, ktoré organizuje RAILPOL – Európska asociácia železničných polícií. Naposledy sa Policajný zbor zapojil do medzinárodnej preventívnej akcie minulý týždeň v dňoch 8. až 14. apríla 2024.

slovakia

left justify in out

 

Hlavným cieľom policajnej akcie v členských krajinách RAILPOL-u v rámci Európy je zvyšovanie bezpečnosti v železničnej doprave prostredníctvom preventívneho pôsobenia a zisťovania protiprávneho konania cestujúcich. Tiež zamestnancov železničných spoločností a iných osôb vo vlakoch osobnej prepravy, v priestoroch železničných staníc a ich blízkom okolí, ako aj na železničných priecestiach. Cieľom je predchádzanie krádeží majetku cestujúcich, odhaľovanie nelegálnej migrácie a pátranie po osobách a veciach. Špeciálne zameranie tejto policajnej akcie bolo preventívne pôsobenie a odhaľovanie protizákonnej činnosti páchanej na úseku nedovoleného prechovávania omamných a psychotropných látok.

Počas 24 hodín trvania policajnej akcie, ktoré si každé krajské riaditeľstvo Policajného zboru stanovilo individuálne na základe vlastnej analýzy bezpečnostnej situácie, sa do policajnej akcie zapojilo takmer 400 príslušníkov Policajného zboru služby železničnej polície, kriminálnej aj poriadkovej polície so služobnými psami špeciálne vycvičenými na vyhľadávanie omamných a psychotropných látok.

Počas policajnej akcie policajti skontrolovali 676 vlakov osobnej prepravy a vykonali 613 kontrol na železničných staniciach. Skontrolovali aj 14 úschovní batožín a 73 úschovných skriniek a viac ako 800 osôb.

 

Výsledkom akcie bolo odhalenie takmer 250 priestupkov, vypátraných osem vecí pochádzajúcich z trestnej činnosti a tri osoby, po ktorých bolo vyhlásené pátranie. Medzi najčastejšie priestupky, ktorých sa občania dopúšťali, bolo prechádzanie cez koľaje na miestach, kde je to zakázané (takmer 100) a priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, ktoré boli zistené pri kontrolách prevažne na železničných priecestiach.

Policajti podrobili 265 zamestnancov železničnej prepravy dychovej skúške, všetky boli negatívne. Dychovú skúšku vykonala aj takmer dvadsiatka vodičov motorových vozidiel, traja z nich šoférovali pod vplyvom alkoholu. Príslušníci oddelenia komunikácie a prevencie popri tom stihli urobiť 20 prednášok k problematike bezpečného správania sa na železnici pre žiakov základných škôl. Spolu sa na týchto prednáškach zúčastnilo takmer 400 žiakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR, Foto: Ilustračná (Puchov.in)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies