Najkrajšie potulky septembrovým Slovenskom

NETKY.SK • 14 September 2023, 10:20 • 2 min
Najkrajšie potulky septembrovým Slovenskom

Príchod jesene má svoje neodškriepiteľné čaro. Pre niekoho sú prvé septembrové dni – napriek začínajúcim školským povinnostiam – najkrajším obdobím roku, prísľubom nových farieb, vôní, chutí, zážitkov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

September je ideálnym mesiacom aj pre nezabudnuteľné výlety, objavovanie ďalších zákutí Slovenska, už bez prudkého slnka a všetkých tých typických prázdninových radovánok. Ak vám zostala aj po lete chuť túlať sa, vydajte sa s nami na niekoľko čarovných miest po Slovensku, ktoré vás dostanú svojím septembrovým (pred)jesenným nádychom.

Arborétum Liptovský Hrádok

Nádherný záhradný komplex ako súčasť tunajšej strednej lesníckej a drevárskej školy je chránenou kultúrnou pamiatkou, kde sa môžete kochať krásou rôznorodých stromov a kvetov.  Patrí medzi arboréta s najväčšou druhovou pestrosťou na Slovensku, dnes sa tu nachádza až 746 rôznych druhov rastlín. Prejdite sa nádhernou lipovou alejou, výnimočný výlet na severe Slovenska okoreňte pobytom na tunajšom kaštieli, prislúchajúcemu k hradu Hrádok, ktorý ponúka štýlové ubytovanie.

Kaštieľ Strážky

Keď už sme pri kaštieľoch, jedinečnú jesenno-aristokratickú atmosféru si môžete vychutnať aj spoznávaním nádherného kaštieľu Strážky, ktorý sa nachádza v časti Spišskej Belej. Tento skvost renesančnej architektúry ukrýva vzácnu historickú knižnicu, expozíciu historického nábytku, pozrite si Kostol sv. Anny s renesančnou zvonicou, prejdite sa čarovným anglickým parkom. Využite blízkosť neďalekého ranču Čajka, kde si môžete zajazdiť na koňoch, zájdite si do neďalekého Kežmarku, alebo k očarujúcemu tyrkysovému Jezerskému jazeru.

Roháčsky vodopád

Pozor, toto nie je výlet pre žiadne padavky! Cesta za najväčším vodopádom Západných Tatier – Roháčskym vodopádom je náročná, no cieľ rozhodne stojí za to. Cesta k nemu obsahuje najvyššie prevýšenie zo všetkých oravských trás. Od Zverovky sa cez Baníkov (2 178 m.n.m.) dostanete k Roháčskemu vodopádu cca za dve hodiny. Tento obrí prúd vody vytvára Studený potok, má výšku 23 metrov, za sekundu ním pretečie cca 900 litrov vody. Určite sa na túto túru nevydávajte v zlom počasí či pri nízkej viditeľnosti, v zime je trasa uzavretá.

Zbojská

Rozhľadňa Zbojská sa nachádza na území Národného parku Muránska planina. Neďaleko nej a Salaša Zbojská prechádza náučný chodník zbojníka Jakuba Surovca, ktorým unikali Čertovou dolinou zo sedla Zbojská pred žandármi. Na Salaši Zbojská si určite pochutnajte na tradičných slovenských špecialitách a vyskúšajte tunajší jaskynný saunový svet. Zbojská leží na železničnej trati medzi Pohronskou Polhorou a Tisovcom, ktorá vedie aj dvomi nádhernými technickými pamiatkami – Čertov viadukt a viadukt Pod Dielom.

Termálne kúpalisko Podhájska

Ak vám ešte nestačilo letných zážitkov pri vode a kúpania, za vodou sa môžete vybrať aj do Podhájskej. Tunajšia voda termálneho kúpaliska je však špeciálna, svojím minerálnym zložením je podobná Mŕtvemu moru a pôsobí priaznivo na rôzne ochorenia. Geometrálna voda tu bola navŕtaná v roku 1973, je silne mineralizovaná a jedinečná svojho druhu v celej Európe. Pobyt v nej pomáha pri dýchacích ochoreniach, problémoch so štítnou žľazou, dnou, reumou, cievnymi a kĺbovými ochoreniami, doliečuje zlomeniny, zmierňuje bolestivé stavy chrbtice. Termálne kúpalisko neďaleko Nových Zámkov  ponúka aj tobogany, prírodné soláriá, športoviská, wellnesscentrum Aquamarin, bazénový svet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
turisticky.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies