Slovensko má viac ako 7-tisíc jaskýň, no i neblahé dedičstvo, s ktorým zápasí aj Zuzana Čaputová

NETKY.SK • 15 Október 2020, 14:41 • 2 min
Slovensko má viac ako 7-tisíc jaskýň, no i neblahé dedičstvo, s ktorým zápasí aj Zuzana Čaputová

Okrem tých, ktoré obdivujeme pre krásu, sú aj dobrodružnejšie, napr. Domica, po ktorej sa môžeme previesť loďkou, ale pre odvážlivcov je to najmä Jaskyňa mŕtvych netopierov.

slovakia

left justify in out

Okrem nádherných miest máme na Slovensku aj veľký počet enviro-záťaží, ktoré aj pre potrebu zdravšie žiť, ale aj priniesť viac peňazí do cestovného ruchu, musíme postupne vyriešiť tak, aby kvôli dedičstvu minulosti čo najmenej trpelo slovenské prírodné bohatstvo.

 

Viac ako 7-tisíc

V počte jaskýň je Slovensko absolútnym unikátom, pretože na počet obyvateľov tu máme obrovské množstvo týchto geologických útvarov - je ich u nás viac ako 7-tisíc, no oficiálne prístupných verejnosti je len niekoľko z nich.

 

Chcú netradičné i nebezpečné

No okrem tohto veľkého počtu sa neslávne pýšime aj v počte enviro-záťaží, ktoré sú spísané na stránke Enviroportálu a spolu je ich viac ako tisíc. Kým sa situácia nevyrieši, tak v podstate aj to zlé môžeme využiť na dobré, pretože je čoraz viac cestovateľov, ktorých láka vidieť netradičné, dokonca aj znečistené miesta.

 

 

Zaskočí

Úžasný je aj Demänovský jaskynný systém, ktorý patrí medzi najväčšie rarity. Ale zaujímavosťou je, že dielo prírody v Nízkych Tatrách je sprístupnené len čiastočne. Paradoxom je, že v blízkosti sa nachádzajú aj ekologické záťaže.

 

Rieši aj prezidentka

Jednou z nich sú bývalé baní na antimón v Dúbrave a Partizánskej Ľupči, z druhej strany pohoria je bývalá antimónová huta Vajsková pri Podbrezovej, ale aj gudrónové jamy, ktoré si nedávno bola pozrieť aj prezidentka Zuzana Čaputová. O tejto záťaži sme písali aj ako o jednom z najväčších slovenských “Yellownstonov“.

 

Dedičstvo minulosti

Slovensko ponúka množstvo unikátov, o ktorých mnohí ani nevedia, ale aj blízka prítomnosť látok z priemyselnej činnosti. Mnoho fabrík, ktoré zaťažovali životné prostredie, sa situovalo práve na Slovensko a to aj do blízkostí národných parkov.

 

 

Záhadná jama

Aj ľadová jama na Muráni, kde sa nachádza množstvo živočíchov i rastlín, ktorých existencia na takomto mieste je malou záhadou. Napr. jaskyne v Malých Karpatoch patria k miestam, ktoré nie sú až tak navštevované.

 

Ikony

Medzi najviac ikonické miesta v súvislosti s prírodou, patria Vysoké Tatry a Slovenský raj, ktoré sú situované aj blízko pri sebe. Najznámejší magický pohľad na takmer nedotknutú prírodu je z Tomášovského výhľadu. Je to však miesto so značne znečistenými riekami, ako napr. Hornád, v ktorom pláva množstvo odpadu, najmä v podobe plastových fliaš.

 

Prispieva aj EÚ

No k miestam, ktoré sa oplatí navštíviť, určite patrí aj Slovenský kras i Muránska planina. Uchváti aj magická a priam nedotknuteľná Poludnica. Tieto miesta určite taktiež stoja za to, aby sme sa nimi pochválili pred zahraničím. No neďaleko sú bývalé magnezitové závody v Jelšave. Na odstraňovanie enviro-záťaží boli a sú k dispozícii aj prostriedky zo štrukturálnych fondov Európskej únie.

 

 

Virtuálna realita ako pomoc?

Inak Poludnica pôsobí podobne, ako Súľovské skaly, akurát je absolútne neprístupná. No v dobe dronov a leteckých prehliadok je možné si ho pozrieť aj inak. A namieste je priestor aj pre virtuálnu realitu, aby sprístupnila miesta, do ktorých sa bežný turista neodváži. Najmä je potrebné virtuálnu realitu vytvárať v čase pandémie, keď sa veľa cestovať nemôže a keď virtuálne objavenie Slovenska môže slúžiť aj ako výborná reklama na cestovný ruch.

 

Aj technické skvosty

Krajina medzi Tatrami a Dunajom ponúka aj jeden z najkrajších viaduktov Európy, ktorý je pri obci Telgárt na Horehroní, no nie je špeciálne využívaný v prospech cestovného ruchu. No Horehronie má aj množstvo ekologických záťaží, ktorým dominuje práve odkalisko po Petrocheme Dubová.

 

Romantické miesta

No popýšiť sa môžeme aj krásnymi romantickými miestami, ako Bojnice, kaštieľom v Betliari s prekrásnou veľkolepou knižnicou. Ikonickým miestom je aj Oravský hrad, na ktorom sa nakrúcal legendárny nemý horor Nosferatu.

 

 

Veľká pýcha

Krásne drevené kostolíky sú ďalšou veľkou pýchou. Známe sú najmä kostolíky na východe Slovenska, ktoré sú zapísané do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Známy je napríklad ten v Ruskej Bystrej. No práve východné Slovensko má tzv. trojuholník smrti, kde je veľké množstvo sudov s PCE-látkami.

 

Bez klincov

Inak nádherný je aj drevený artikulárny kostolík v Hronseku pri Banskej Bystrici či v Leštinách na Orave. Paradoxom je, že na ich vytvorenie sa vtedajší stavitelia nevyužili žiadny klinec.

 

Ľudová kultúra

Skanzeny patria tiež medzi unikáty, na ktoré môžeme byť hrdí. Okrem Vlkolínca patria medzi najslávnejšie aj Čičmany. Tunajšie slávne dekorácie maľovali ešte pôvodní obyvatelia obce. Podľa tradovanej legendy nimi možno boli rumunskí pastieri.

 

 

Množstvo skanzenov

Nádherné je aj Múzeum oravskej dediny v Zuberci. A nádhernú prehliadku ponúka aj múzeum slovenskej dediny v Martine. No práve Martin, ktorý sa nachádza v kotline, je známy zvýšeným množstvom smogu, najmä v zimnom období, keď je vykurovacia sezóna. Medzi krásne miesta s ľuddovou tematikou patrí aj múzeum liptovskej dediny v Pribyline, pod hradom v Starej Ľubovni či aj Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke.

 

Prečítajte si aj o tom, ktorá látka začína byť veľmi moderná a súvisí s prírodou a turistikou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona