Počet obetí cholery stúpol na 253, epidémia zrejme vrcholí

NETKY.SK • 26 Október 2010, 07:05 • 2 min
Počet obetí cholery stúpol na 253, epidémia zrejme vrcholí

Počet obetí cholery stúpol na 253, epidémia zrejme vrcholí

slovakia

left justify in out

img

Najmenej 253 ľudí zomrelo na Haiti na choleru. Informovala o tom dnes Organizácia Spojených národov (OSN) v čase, keď pribúdajú náznaky, že šírenie choroby prenášanej znečistenou vodou dosahuje vrchol.
      Predstavitelia haitského zdravotníctva hlásili približne 3000 prípadov infekcie, ktoré sa vyskytli v centrálnom regióne Artibonite, severne od hlavného mesta Port-au-Prince.
      Cez víkend zaznamenali tri úmrtia na choleru a päť prípadov nákazy aj priamo v Port-au-Prince. Vo všetkých týchto prípadoch sa pacienti podľa predpokladov nakazili, keď pricestovali do hlavného mesta na ošetrenie.
      Zistenie cholery v haitskej metropole zvýšilo obavy z rozšírenia choroby do neďalekých preplnených utečeneckých táborov, kde od ničivého januárového zemetrasenie žije približne milión ľudí.
      "Ľudia tam žijú hlava na hlave v podmienkach, ktoré nezodpovedajú hygienickým požiadavkám žiadneho človeka," uviedla Melanie Brooksová, hovorkyňa humanitárnej organizácie CARE International.
      "Ľudia sú tam mimoriadne náchylní na choroby a ak sa cholera rozšíri do Port-au-Prince, existujú veľké obavy, že sa bude šíriť rýchlo," dodala Brooksová.
      Ďalšie humanitárne organizácie pracujúce na Haiti od zemetrasenia, ktoré si vyžiadalo životy vyše 220.000 ľudí, zásobujú obyvateľov tabletkami na čistenie vody a mydlom, aby tak zabránili šíreniu cholery.
      "Niečo také jednoduché ako mydlo môže zachrániť životy," vysvetlila Brooksová.
      Svedkovia však tvrdia, že ľudia v postihnutých oblastiach trpia nedostatkom čistej vody a niektorí žobrú na uliciach o neznečistené tekutiny vhodné na pitie.
      Podľa haitského ministerstva zdravotníctva sa síce počet úmrtí na choleru zvyšuje, ale klesá percento nakazených.
      Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes informovala, že lekársku pomoc už vyhľadáva väčší počet infikovaných ľudí.
      "V súčasnosti sa buduje 12 centier na liečbu cholery, aby pomohli zlepšiť izoláciu a liečbu prípadov," uviedla WHO v nedeľnom vyhlásení.
      Lekári bez hraníc a ďalšie humanitárne organizácie rozšírili svoje zariadenia, aby zvládli prílev pacientov.
      Na Haiti je v plnom prúde aj kampaň oboznamujúca obyvateľov s chorobou, pričom informácie sa zverejňujú prostredníctvom miestnych rozhlasových staníc a letákov.
      Cholera je črevná choroba, ktorú spôsobujú baktérie prenášané vodou alebo potravinami, znečistenými fekáliami. K hlavným príznakom patrí hnačka a dávenie, ktoré môžu rýchlo viesť k závažnej - niekedy až smrteľnej - dehydratácii.
      Zostáva záhadou, ako sa cholera - ktorú na Haiti nezaznamenali už celé desaťročia - mohla zrazu v ostrovnej karibskej krajine objaviť. Obzvlášť v situácii, keď sa tam od januárového zemetrasenia nachádzajú rôzne medzinárodné zdravotnícke organizácie.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies