Podnikateľom by mohla klesnúť administratívna záťaž pri rozširovaní živnosti

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 10:40 • 2 min
Podnikateľom by mohla klesnúť administratívna záťaž pri rozširovaní živnosti

BRATISLAVA - Živnostníkom na Slovensku by mohlo v budúcnosti klesnúť administratívne zaťaženie. Poslanec Národnej rady (NR) SR za stranu SaS Peter Osuský totiž navrhuje zaviesť inštitút všeobecnej voľnej živnosti. Vyplýva to z novely zákona o živnostenskom podnikaní, o ktorej by mal parlament rokovať už na najbližšej schôdzi (24.6.).

slovakia

left justify in out

Fyzické a právnické osoby sú pri ohlasovaní živnosti povinné uviesť predmet podnikania. Pri remeselných a viazaných živnostiach je podmienkou prevádzkovania živnosti preukázanie odbornej spôsobilosti. Pri voľných živnostiach nie je potrebné odbornú spôsobilosť preukazovať. V rámci voľných živností teda môže živnostník ohlásiť ľubovoľný počet predmetov podnikania len na základe svojho vlastného rozhodnutia. Osuský je však presvedčený, že v praxi začínajúci živnostník nemusí vopred vedieť určiť všetky typy aktivít, ktorým sa bude v budúcnosti venovať. "Rovnako sa môže stať, že sa časom rozhodne pre novú podnikateľskú aktivitu. A pokiaľ ju nemá uvedenú ako predmet podnikania, musí ju znovu ohlásiť," priblížil v dôvodovej správe poslanec.


Navrhuje preto, aby ako predmet podnikania bolo možné uviesť aj podnikanie v rozsahu voľnej živnosti, ktoré by pokrývalo všetky voľné živnosti. "Zavedenie inštitútu všeobecnej voľnej živnosti umožní živnostníkom, aby s takýmto predmetom činnosti mohli vykonávať všetky živnosti, pre ktoré sa nevyžaduje splnenie osobitných podmienok, a aby nemuseli pri každom rozširovaní svojej podnikateľskej činnosti o nový typ aktivít ohlasovať živnostenskému úradu nový predmet podnikania," vysvetlil Osuský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies