Podľa vedcov je zdrojom záhadného nárastu emisií je Čína

NETKY.SK • 23 Máj 2019, 17:39 • 2 min
Podľa vedcov je zdrojom záhadného nárastu emisií je Čína

PEKING - Vedcom sa podarilo určiť miesto hlavného zdroja nedávneho záhadného nárastu koncentrácie nebezpečnej chemikálie, ktorá ničí ozónovú vrstvu.

slovakia

left justify in out

CFC-11 sa pôvodne používala v izoláciách domov a svetovú produkciu tejto chemikálie mali postupne ukončiť do roku 2010. V posledných šiestich rokoch však vedci zaznamenali veľké spomalenie tempa jej odbúravania. Nová štúdia publikovaná v magazíne Nature uvádza, že hlavným dôvodom je nová produkcia tohto plynu vo východných provinciách Číny.

CFC-11, známa tiež ako trichlorofluorometán alebo freón-11, je jednou z množstva chlórfluórouhlíkových (CFC) chemikálií, ktoré v 30. rokoch 20. storočia pôvodne vyvinuli ako chladivo. Vedcom však niekoľko desaťročí trvalo, kým zistili, že keď sa tieto chemikálie v atmosfére rozkladajú, uvoľňujú pritom atómy chlóru, ktoré dokážu rýchlo zničiť ozónovú vrstvu, chrániacu Zem pred ultrafialovým žiarením.

 

V polovici 80. rokov minulého storočia potom vedci objavili rozsiahlu dieru v ozónovej vrstve nad Antarktídou. Medzinárodná komunita následne Montrealským protokolom v roku 1987 súhlasila so zákazom väčšiny škodlivých chemikálií. Najnovšie prieskumy naznačujú, že diera v ozónovej vrstve na severnej pologuli by sa mohla úplne zaceliť do 30. rokov tohto storočia a diera nad Antarktídou do 60. rokov.

CFC-11 bola druhou najpočetnejšou z chemikálií zo skupiny CFC a spočiatku jej koncentrácia v atmosfére klesala podľa očakávaní. Avšak v roku 2018 tím vedcov monitorujúcich atmosféru zistil, že tento pokles sa po roku 2012 spomalil o približne 50 percent. Vedci to odôvodňovali tým, že zaznamenali novú produkciu tohto plynu vo východnej Ázii. Ak sa pritom zdroje novej produkcie neeliminujú, môže to podľa nich spomaliť ozdravovanie ozónovej vrstvy o jedno desaťročie.


Vyšetrovaniemedzinárodnej mimovládnej organizácie Environmental Investigation Agency v Číne v roku 2018 ukázalo, že zdrojom je táto krajina. Zistili, že firmy, ktoré kontaktovali, používali zakázané chemikálie vo väčšine vyrobených polyuretánových izolácií. Dôvod je vcelku jednoduchý, CFC-11 je kvalitnejší a podstatne lacnejší ako alternatívy.

Východná časť Číny stojí za približne 40 až 60 percentami zvýšených emisií. V rokoch 2014 - 2017 vzrástli v tejto časti Číny podľa výpočtov vedcov emisie o 110 percent v porovnaní s obdobím rokov 2008 - 2012.

 


Odkiaľ pochádza zvyšok emisií, si vedci nie sú istí. Môže to byť z iných častí Číny, kde ich monitorovacie stanice nezaznamenali. Môžu však pochádzať aj z Indie, Afriky alebo Južnej Ameriky, teda oblastí, kde je slabší monitoring.

Vedci z dát nevedia vyčítať, kde CFC-11 vyrobili. Mohlo to byť v inej časti Číny alebo dokonca v inej krajine. Následne chemikáliu použili pri výrobe izolačných pien vo východnej Číne a takto sa dostala do atmosféry.

Čína uvádza, že už začala s procesom zatvárania prevádzok, ktoré označuje ako "podvodných výrobcov". V novembri minulého roka zatkli v provincii Che-nan niekoľko podozrivých, u ktorých našli 30 ton chemikálie CFC-11.

Chemikálie z radu CFC sú veľmi účinným plynom, ktorý spôsobuje skleníkový efekt. Jedna tona CFC-11 je ekvivalentom k piatim tonám oxidu uhličitého (CO2). Emisie identifikované vo východnej Čine sú ekvivalentom k 35 tonám CO2, ktoré sa každoročne dostanú do atmosféry. Predstavuje to približne 10 percent emisií Veľkej Británie alebo celoročné emisie Londýna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies