Podľa súdu českí rodičia musia dať zaočkovať svoje deti, spor je aj na Slovensku

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 13:41 • 2 min
Podľa súdu českí rodičia musia dať zaočkovať svoje deti, spor je aj na Slovensku

BRATISLAVA - Českí rodičia musia dať podľa rozhodnutia súdu očkovať svoje deti, slovenský verdikt v podobnom spore stále nie je známy.

slovakia

left justify in out

Tamojší Najvyšší správny súd tak podľa Českej televízie ukončil spor medzi ministerstvom zdravotníctva a rodičmi, ktorí pre obavy z nežiaducich účinkov odmietli povinné očkovanie dieťaťa hexavakcínou, za čo dostali pokutu. Na Slovensku povinnosť dávať deti očkovať proti vybraným ochoreniam posudzuje v súčasnosti Ústavný súd SR.
     

"Podľa rozhodnutia súdu vedľajšie účinky, ktoré očkovanie – podobne ako iné medicínske zákroky – môže mať, sú veľmi zriedkavé a nie sú dostatočným dôvodom na jeho odmietnutie," uviedla predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti Zuzana Krištúfková.
      

Priblížila, že rodičia pred súdom argumentovali tým, že očkovanie môže narušiť prirodzenú imunitu ich dieťaťa a poukazovali na starší judikát českého ústavného súdu. Ten napríklad zo zdravotných dôvodov umožňuje odpustiť pokutu pre rodičov, ktorí odmietli dať svoje deti očkovať. Obavu z očkovania pre možné nežiaduce účinky však najvyšší správny súd ako takýto prípad neuznal.
      

Hexavakcínou sa očkuje proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B a hemofilovým invazívnym nákazám. Základné očkovanie sa v SR vykonáva tromi dávkami hexavalentnej očkovacej látky v 3., 5. a v 11. mesiaci života dieťaťa. Odporcovia očkovania tvrdia, že sa môže podpísať pod vznik autizmu. Krištúfková zase poukazuje na viacero štúdií, ktoré to vyvrátili. Tento argument neuznal ani český súd.
      

Na Slovensku pribúda rodičov, ktorí odmietajú očkovanie pre svoje deti. Ako ukazujú dáta Úradu verejného zdravotníctva SR, od septembra 2012 do augusta 2013 sa zaznamenalo 1657 prípadov, kedy rodičia odmietli niektoré z povinných očkovaní a u 938 detí rodičia odmietli kompletne všetky očkovania. Ako poukazuje Krištúfková, v Bratislavskom kraji po prvýkrát klesla zaočkovanosť MMR vakcínou v rámci základného povinného očkovania na 92,1 percenta. To podľa jej slov znamená reálnu hrozbu epidémii osýpok, mumpsu a ružienky. Práve túto vakcínu odmietajú u nás rodičia najčastejšie.
     

Podľa hovorkyne Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Valérie Pernišovej lekári vlani nahlásili 158 podozrení na nežiaduce účinky vakcín, z toho 60 závažných. V roku 2012 dostal ústav 202 hlásení, z toho 54 závažných. Čísla sa týkajú všetkých očkovacích látok nielen tých z povinného očkovania. 
      

Na Slovensku sa povinné očkovania vykonáva proti desiatim infekciám. Pokiaľ rodičia nedajú svoje dieťa zaočkovať, hrozí im pokuta 331 eur. Na podnet nitrianskeho krajského súdu bude Ústavný súd rozhodovať, či je legislatíva o povinnom očkovaní detí v súlade s Ústavou SR. Nitriansku súd rozhoduje v prípade mamičky, ktorá dostala pokutu za to, že nedala svoje dieťa zaočkovať. Na súde žiada rozhodnutie o sankcii zrušiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies