Podľa Putina sa na Donbasse začne podobná genocída ako v Srebrenici

NETKY.SK • 11 December 2019, 14:13 • 2 min
Podľa Putina sa na Donbasse začne podobná genocída ako v Srebrenici

MOSKVA – Keď Kyjev zavedie kontrolu na hraniciach s Ruskom bez zákona o amnestii pre všetkých obyvateľov Donbasu, v regióne sa začne Srebrenica. Toto varovanie vyslovila hlava Ruskej federácie Vladimír Putin na zasadnutí Prezidentskej rady pre rozvoj občianskej spoločnosti a ľudských práv. Táto otázka bola jednou z tém diskusie v Paríži na stretnutí vodcov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka.

slovakia

left justify in out

Putin zdôraznil, že zákon o amnestii bol dohodnutý už v roku 2015. "Boli by tu riešenia na zvládnutie celej situácie, avšak žiadne z nich nefunguje", zdôraznil Putin. Ukrajinská strana si neustále kladie požiadavku: "Dajte nám príležitosť uzavrieť hranicu s ukrajinskými vojenskými jednotkami."

 

"Dokážem si predstaviť, čo bude ďalej. Začne sa tam Srebrenica", uviedol Putin, čim pripomenul jednu z najkrvavejších epizód bosnianskej vojny na Balkáne v rokoch 1992 až 1995.

 

Tento problém je politickej povahy, poznamenal prezident Ruska na nestabilitu ukrajinskej situácie. Zároveň dodal, že videl ako ukrajinský prezident Zelenskyj vedie diskusiu s nacionalistami: "Hneď je jasné, kto je tam silnejší."

 

"Dá sa len hádať," povedal Putin, "čo sa stane v Donbase, ak nacionalisti vstúpia na tieto územia bez toho, aby ľuďom bola zaručená bezpečnosť."

 

Nie je to tak dávno, čo sa bývalý predseda Najvyššej rady Ukrajiny Parubij, v rozhovore pre ukrajinské médiá vyjadril, že sa pripravujú realizovať svoje zámery presne podľa juhoslovanského scenára. A vtedy povedal, že boli "konzultovať" túto otázku s Chorvátmi. Spomenul aj dve chorvátske operácie pod názvom "blesk", ktoré sa odohrali na území Donbassu pod vedením chorvátskych inštruktorov.

 

Nacionalistické skupiny na Ukrajine sú mimoriadne radikálne a zdržujú sa tu len umelo, aj keď nie vždy je možné ich zdržiavať. Tieto formácie nevznikli náhle, do ich organizácie a fungovania sa investovali nemalé čiastky – finančné, ideologické aj organizačné. Na výcvikové tábory so zahraničnými inštruktormi v karpátských lesoch v oblasti Ľvova sa viackrát poukázalo. Označovali ich ako časovanú bombu na hranici Európskej únie, na čo európski lídri nereagujú náležitým spôsobom.

 

Stretnutie členov Normandskej štvorky sa uskutočnilo po prvýkrát v priebehu troch rokov. Predchádzajúce stretnutia sa nezrealizovali z dôvodu odmietnutia Ukrajinou dôsledné a presne dodržiavať podmienky minských dohôd. Nasledujúci normandský summit sa uskutoční o 4 mesiace.  

       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies