Prezident Bieloruska naďalej pokračuje v boji proti mimovládkam a médiám

NETKY.SK • 23 Júl 2021, 11:22 • 2 min
Prezident Bieloruska naďalej pokračuje v boji proti mimovládkam a médiám

KYJEV/MINSK - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko sa vo štvrtok zaviazal pokračovať v záťahu proti občianskym aktivistom, ktorých označuje za "banditov a zahraničných agentov".

slovakia

left justify in out

Dlhoročný líder zároveň pokáral predstaviteľov svojej administratívy za to, že dovolili fungovanie mimovládnych organizácií, ktoré sú podľa neho "škodlivé pre štát".

"Koná sa čistiaca operácia. Myslíte si, že je to jednoduché? Pracujú pre nich tisícky našich ľudí a majú pokrivené mozgy a ich hlavy sú vymyté zahraničnými peniazmi," vyjadril sa radikálnym spôsobom Alexander Lukašenko.

 

img


Bieloruské úrady v posledných týždňoch zintenzívnili razie a zatýkanie nezávislých novinárov a občianskych aktivistov. Podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna len v tomto mesiaci vykonali viac ako 200 prehliadok kancelárií a bytov novinárov a aktivistov. Vo štvrtok zadržali podľa organizácie 11 aktivistov.

 

img


Vo väzbe je celkovo 31 bieloruských novinárov, ktorí buď čakajú na proces, alebo si odpykávajú tresty.

 

Bieloruského novinára Prataseviča prepustili aj s priateľkou do domáceho väzenia


Bieloruské ministerstvo spravodlivosti v stredu požiadalo najvyšší súd o zrušenie Bieloruského združenia novinárov. Ako dôvod uviedlo údajné chyby v dokumentoch o prenájme kancelárií. Združenie tvrdí, že nemôže poskytnúť potrebné dokumenty, aby reagovalo na sťažnosť, pretože jej sídlo je od minulotýždňovej policajnej razie zapečatené.

Vo štvrtok tiež ministerstvo požiadalo súd o zrušenie bieloruského PEN Centra – združenia spisovateľov, ktoré vedie držiteľka Nobelovej ceny za literatúru Svetlana Alexijevičová.

 

img

 

Spisovateľka je členkou opozičnej Koordinačnej rady, ktorej cieľom je demokratický prechod moci v krajine. Alexijevičová vlani odišla z Bieloruska po tom, čo ju vyšetrovací úrad predvolal na výpoveď.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies