V Iráne označili výpadok energie v jadrovom zariadení Natanz za terorizmus

NETKY.SK • 12 Apríl 2021, 08:07 • 2 min
V Iráne označili výpadok energie v jadrovom zariadení Natanz za terorizmus

IRÁN - Udial sa v Iráne jadrový terorizmus? Označili tak výpadok elektriny v podzemnom jadrovom stredisku.

slovakia

left justify in out

Irán v nedeľu označil výpadok elektriny v podzemnom jadrovom stredisku Natanz za "jadrový terorizmus". Tento predpoklad vyslovil šéf Iránskej organizácia pre atómovú energiu, no neobvinil nikoho konkrétneho. Detaily o incidente, ktorý sa stal v nedeľu ráno, zatiaľ nie sú známe. Spočiatku hovorili o výpadku, ktorý spôsobila chyba v elektrizačnej sústave.

 

img

Niekoľko izraelských médií uviedlo, že výpadok zapríčinil kybernetický útok na zariadenie, v ktorom sa nachádza množstvo citlivých centrifúg. Neposkytli zdroje informácií, je však všeobecne známe, že médiá majú dobré vzťahy s tamojšími vojenskými a spravodajskými službami.

 

img

 

Ak by za výpadkom stál Izrael, podlomené vzťahy medzi oboma krajinami by sa ešte zhoršili. Správa sa objavila deň po tom, ako Irán informoval, že začal testovať najnovšiu centrifúgu s označením IR-9, vďaka ktorej dokáže oveľa rýchlejšie obohacovať urán. Rovnako v nedeľu ráno priletel na návštevu Izraela americký minister obrany Lloyd Austin. Stretnúť by sa s ním mali premiér Benjamin Netanjahu a minister obrany Benny Gantz.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies