Koalám v Novom Južnom Walese môže hroziť vyhynutie

NETKY.SK • 18 Február 2020, 15:41 • 2 min
Koalám v Novom Južnom Walese môže hroziť vyhynutie

CANBERRA- Koalám v austrálskom štáte Nový Južný Wales (NSW), ktorý najviac zasiahli rozsiahle požiare buša, môže hroziť vyhynutie. Okrem požiarov sú na príčine tiež suchá a ťažba dreva. Vyplýva to z dosiaľ predbežných zistení ochranárov životného prostredia, informovala v utorok agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Stuart Blanch zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) uviedol, že podľa predbežných zistení došlo po požiaroch na severe Nového Južného Walesu k 80 až 85-percentnému úbytku koál.

 

 

Vyhynutie do 2050

"Vzhľadom na to, čo počúvame, nebudem prekvapený, ak sa preukáže, že pri požiaroch a suchu sme prišli o 10.000 koál," povedal Blanch v utorok zákonodarcom miestneho parlamentu. Tamojšej populácii koál hrozí podľa jeho slov vyhynutie do roku 2050.

 

Požiare buša zasiahli od septembra v Novom Južnom Walese územie s rozlohou približne 5,4 milióna hektárov. Biologička z Austrálskej národnej univerzity Kara Youngentobová uviedla, že tamojšie koaly ohrozuje z dôvodu požiarov, sucha a ťažby dreva rýchla strata biotopu.

 

 

Plamene zasiahli podstatnú časť biotopu

Tím expertov, ktorý analyzoval dosah požiarov na voľne žijúce zvieratá, ešte minulý týždeň oznámil, že plamene zasiahli podstatnú časť biotopu koál a na obnovu ich prirodzeného prostredia budú potrebné mimoriadne zásahy.

 

Austrálska ministerka životného prostredia Sussan Leyová ešte v januári upozornila, že v niektorých oblastiach možno budú musieť koaly vyhlásiť za ohrozený druh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona