Francúzi demonštrujú proti pandemickým opatreniam. Protesty prerástli do násilností!

NETKY.SK • 1 August 2021, 08:19 • 2 min
Francúzi demonštrujú proti pandemickým opatreniam. Protesty prerástli do násilností!

PARÍŽ - Nespokojná časť obyvateľstva sa búri proti zákonu o povinnom očkovaní zdravotníckych pracovníkov.

slovakia

left justify in out

Vo Francúzsku sa v sobotu opäť demonštruje proti pandemickým opatreniam vlády. V hlavnom meste Paríž sa, podobne ako predchádzajúce dva víkendy, stará o bezpečnosť asi 3-tisíc policajtov. V samotnej metropole sa konajú štyri rôzne zhromaždenia. Demonštrácie zvolávali aj v ďalších francúzskych mestách.

 

Agentúra Reuters informovala, že zhromaždenie v centre Paríža prerástlo do potýčok účastníkov s políciou, ktorá proti davu použila slzotvorný plyn.

 

Odporcovia vlády sa zameriavajú na zákon, ktorý vyžaduje predkladanie takzvaného covid pasu vo väčšine interiérov a povinné očkovanie zdravotníckych pracovníkov. Zhromaždenia sa zúčastnili aj prívrženci krajnej pravice a aktivisti protivládneho hnutia žltých viest.

 

 

Francúzsky parlament legislatívu schválil v pondelok. Ľuďom prikazuje predložiť pri vstupe do všetkých reštaurácií, vlakov, lietadiel a vybraných verejných zariadení certifikát o zdravotnom stave.

 

Prečítajte si tiež: Vo Francúzsku situáciu komplikuje indický variant koronavírusu. Naruší dovolenkovú sezónu?

 

Ten musí obsahovať informáciu, či je jeho nositeľ plne zaočkovaný, či bol negatívne testovaný na koronavírus alebo sa zotavil z ochorenia COVID-19.

 



Pravidlá nadobúdajú účinnosť k 9. augustu. V závislosti od epidemickej situácie môžu platiť do 15. novembra.

Vo Francúzsku v dôsledku nákazy koronavírusom zomrelo takmer 112 tisíc ľudí. Úrady evidujú zhruba 24-tisíc nových infekcií denne, pričom začiatkom mesiaca ich bolo len niekoľko tisíc.


Mohlo by vás zaujímať: Francúzsky parlament schválil pravidlá povinného očkovacieho certifikátu a očkovania

 

Protestné zhromaždenia proti očkovaniu, „obmedzovaniu slobody" a vládnym opatreniam súvisiacim s epidemickou situáciou sa v sobotu konali aj v Londýne a Manchestri, kde sa účastníci protestu pokúsili zaútočiť na jedno z testovacích centier. Polícia im v tom zabránila.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona