POZOR: Matovič prezradil, ako bude fungovať tzv. COVID-automat a dokedy bude lockdown

NETKY.SK • 9 December 2020, 18:19 • 2 min
POZOR: Matovič prezradil, ako bude fungovať tzv. COVID-automat  a dokedy bude lockdown

Premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii spomenul aj marketingový názov aktuálnych opatrení.

slovakia

left justify in out

Bude sa nazývať COVID-automat. „Čo vhodíme, to dostaneme von.“

 

"Čím viac sme zodpovední, tým viac dostaneme,“ povedal s tým, že ak budeme nezodpovední, tak sa to prejaví v počte ochorení a mŕtvych na COVID-19.

 

 

„Veríme a spoliehame sa na to, že ľudia budú zodpovední,“ povedal Matovič s tým, že poznal dvoch-troch ľudí, ktorí umreli na COVID-19. Zdôraznil, že lockdown potrvá minimálne 3 týždne. Ale tie regióny, ktoré nebudú mať klesajúci počet nových prípadov, ho budú mať dlhšie. Matovič zdôraznil, že dnes je najzdravším slovenským regiónom Orava. A to aj vďaka tomu, že sa tam uskutočnilo pilotné a ďalšie celoplošné testovanie.

 

Hlavný hygienik Ján Mikas doplnil, že bude zverejnená vyhláška, kde bude viac detailov, čo všetko môže byť otvorené. Na vyhláške budú najbližšie dni na Úrade verejného zdravotníctva intenzívne pracovať. Ministerstvo otvorí 250 mobilných odberových miest pre tých, čo sa už chcú testovať. „Samozrejme, spoliehame sa práve na tie testovacie kapacity v lyžiarskych strediskách a zamestnávateľov,“ povedal Marek Krajčí s tým, že chce, aby aj zamestnávatelia išli príkladom.

 

„Áno, potrebovali by sme testov spraviť výrazne viac, ako ich momentálne robíme,“ povedal Matovič s tým, že chce vyzvať ministra Sulíka, že ide o zdravie a životy ľudí, preto testy musí zohnať. „Na týchto miestach tieto testy potrebujeme,“ dodal s tým, že vďaka tomuto sa môžu ľudia cítiť bezpečnejšie.

 

 

Matovič tiež dodal, že žiadny zástupca koaličných strán nehlasoval proti týmto novým opatreniam, maximálne sa niekto zdržal. „Chcel by som poďakovať týmto ľuďom za zodpovednosť,“ dodal preseda vlády.

 

Zasiahne sa od 21. devembra do kostolov či fitnescentier? Mikas povedal, že zostane všetko, ako je v tejto oblasti doposiaľ. „Je veľmi dôležité, aby dodržiavali tieto opatrenia,“ prezradil s tým, že s náboženskou obcou budú komunikovať, aby sa dodržiavali limity aj počas sviatkov. Chce, aby sa spravilo viac bohoslužieb, alebo opatrení, aby sa ľudia počas polnočných omší netlačili.

 

"Zatvárame možnosť tých terás," povedal s Mikas s tým, že nejde o žiadny truc-podnik voči Košičanom, ktorí otvorili reštaurácie. Zdôraznil, že stále sa bude dať jedlo kúpiť cez okienko.

 

Prečítajte si aj o tom, že Matovič priznal prehru. V čom?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies