Espresso Martini na zobudenie známej modelky či Negroni, ktoré si vyžiadal sám gróf: Fenomenálne príbehy známych drinkov

NETKY.SK • 28 Október 2023, 17:00 • 2 min
Espresso Martini na zobudenie známej modelky či Negroni, ktoré si vyžiadal sám gróf: Fenomenálne príbehy známych drinkov

Vďaka odborníkom na barovú históriu a kokteilovým historikom môžeme veľmi iste povedať, že predchodcom Negroni je Americano, koktail z Campari, červeného vermútu a sódy. No a predchodcom Americana je zase Milano-Torino (Mi-To), ktorého názov kombinuje talianske mestá, odkiaľ pochádza jeho ingrediencie: Milano pre Campari a Torino pre sladký červený vermút. Vznik Mi-To sa datuje okolo roku 1860 do Milána.

slovakia

left justify in out

Manhattan


(Americká) whisky, vermút, bitters a citrónová kôra. Miešané. Priamy a jednoduchý. Nekomplikované na výrobu, no komplexný na chuť: Manhattan.

Nápoj bol jedným z prvých, ktorý používal vermút ako modifikátor a často sa uvádza, že bol vytvorený na podujatí pre Lady Randolph Churchill (Winstonovu matku) v Manhattan Clube okolo roku 1874. Avšak hlbší výskum potvrdil, že Lady Churchill bola buď tehotná alebo na krste svojho nového syna v Anglicku v čase udalosti. Je veľmi nepravdepodobné, že si objednála whisky koktaily.

Hoci to tvrdí Manhattan Club v New Yorku, najromantickejší a pravdepodobne najspoľahlivejší príbeh nám hovorí, že koktail vytvoril muž menom 'Black' v slávnom Hoffmanovom dome okolo roku 1880. Black je považovaný za "najslávnejší nápoj vo svete vo svojej dobe“, povedal Hoffmanov kolega barman, William F. Mulhalla.

Hoci najstaršie zaznamenané recepty vyžadujú iba (americkú) „whisky“, je vysoko pravdepodobné, že bola pôvodne používaná ražná whisky. Dnes je najbežnejšou prísadou bourbon a vyvinuli sa aj ďalšie zložky najstarších„originálnych“ receptov. Angostura bittery sa zvyčajne používajú skôr ako pomarančové bittery, väčšinou preto, že sú bežnejšie.

Margarita

Existuje starý nápoj s názvom Daisy, ktorý je zmesou brandy, triple sec-u a citrónovej šťavy. Podľa mestskej legendy barman v Tijuane v Mexiku vyrábal Daisy a omylom schmatol fľašu tequily namiesto brandy. Nehoda sa stala hitom v bare a potom bola známa ako nový nápoj s názvom Margarita, španielsky výraz pre Daisy. 

Sex on the beach

Tento nápoj bol vynájdený počas jarných prázdnin v USA v roku 1987. Podľa mestskej legendy distribútor broskyňovej pálenky vyzval floridské bary, aby predávaličo nejlepší nápoj na báze broskyňovej pálenky. 

Víťazný bar zmiešal likér s vodkou, pomarančovým džúsom a grenadínou a koktail nazval „Sex On The Beach“ na poctu dvom veciam, ktorými bola Florida vždy známa – pláž a sex.   

Espresso Martini

Aj keď to nie je také staré ako niektoré koktaily, je to v každom prípade klasika. Známy barman Dick Bradsell tvrdil, žeúdajne sa k jeho baru priplazila mladá Kate Moss, aby si vypýtala drink, ktorý by ju prebral. Druhá legenda tvrdí, že údajnou modelkou bola Naomi Campbell.

S použitím zmesi cukru, vodky, kávového likéru a čerstvo pripraveného espressa Bradsell vyhovel: výsledný nápoj bol najprv nazvaný jednoducho The Vodka Espresso. Najdôležitejšou súčasťou Espresso Martini je použitie kvalitnej kávy. 

Negroni

Horkosladký ginový koktail Negroni patrí medzi svetovými barmanmi dlhodobo k tým najobľúbenejším. Jeho popularita neustále stúpa aj medzi milovníkov miešaných drinkov.

Vďaka odborníkom na barovú históriu a kokteilovým historikom môžeme veľmi iste povedať, že predchodcom Negroni je Americano, koktail z Campari, červeného vermútu a sódy. No a predchodcom Americana je zase Milano-Torino (Mi-To), ktorého názov kombinuje talianske mestá, odkiaľ pochádza jeho ingrediencie: Milano pre Campari a Torino pre sladký červený vermút. Vznik Mi-To sa datuje okolo roku 1860 do Milána. 

Tu si ho obľúbili americkí hostia, pre ktorých bol ale príliš silný. Sódou riedená verzia preto dostala názov po nich. Americano.

V roku 1919 potom prichádza chvíľagrófa Camilla Negroni. Pravidelný zákazník florentského baru Casoni raz požiadal, či by jeho Americano nemohlo mať trochu väčšiu šmrnc. Barman Fosco Scarselli túto požiadavku vyriešil zámenou sódy za gin. Kombinácia Campari, vermútu a ginu sa odvtedy stala obľúbeným grófskym nápojom. Na chuť mu ale prišli aj ostatní a žiadali „nápoj grófa Negroni“. Netrvalo dlho a koktail vošiel do známosti jednoducho ako Negroni.

Ako povedal americký herec a režisér Orson Wells v roku 1947 pri nakrúcaní filmu Black Magic, keď v Ríme ochutnal svoje prvé Negroni:„Horkosť je vynikajúca pre vašu pečeň a gin je zlý pre vás. Navzájom sa vyvažujú.“

Zdroje:

https://www.diageobaracademy.com/en_zz/bar-trends-tips/drinkspiration/drinkspiration-articles/three-cocktails-with-a-story-to-tell/

https://chilledmagazine.com/drink-in-history-espresso-martini/

https://www.alkohol.cz/novinky/vse-o-koktejlu-negroni-historie-a-oblibene-twisty/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: forhaus.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies